DN/Ipsos: SD väljarnas favorit inom lag och ordning

Bild: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 mar 2024 2024-03-12
E-post 0

Svenska väljare anser att Sverigedemokraterna har den bästa kriminalpolitiken enligt en ny undersökning från DN/Inpsos. Andelen som anger att SD har bäst politik inom området ”lag och ordning” ökar från 21 procent i augusti månads mätning till 25 procent i februari.

Samtidigt tappar Moderaterna, som i den förra mätningen var väljarnas favoritparti på området, 3 procentenheter sedan augusti månads mätning, vilket ger M 20 procent och en andraplacering.

– Det har skett en tydlig förskjutning och det sker under en period när dödsskjutningarna har blivit färre. Det är inte regeringen och Moderaterna utan Sverigedemokraterna som får betalt i väljarförtroende, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

En annan trend i opinionen har varit ett sjunkande förtroende för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i flera mätningar, inklusive mätningar från DN/Ipsos.

Nu sjunker även andelen väljare som anser att S är det bästa partiet för att leda landet i händelse av kris, ned till 33 procent.

Därmed är partiet nere på de siffror man fick innan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Samtidigt behåller partiet ledningen i kategorin, med M på en andra plats och SD på en tredje.

Bland de 12 politikområden DN/Ipsos presenterar anses S ha bäst politik på 7 områden, SD och M på 2 var och MP på ett område.

Läs även: Förtroendet för Andersson rasar – Kristersson och Åkesson på väg att jaga ikapp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag