DN-journalisten om Kaplans islamistkoppling: ”Kommer inte skriva nån artikel för det finns ingen nyhet”

Det råder helt olika syn på nyhetsvärdering mellan DN å ena sidan och Aftonbladet, Nyheter Idag med flera å andra sidan. Foto: Faksimil aftonbladet.se samt Twitter
  • Torsdag 14 apr 2016 2016-04-14
E-post 1272

STOCKHOLM Bostadsministerns koppling till islamistiska Milli Görüs, som Aftonbladet idag rapporterar om, har varit känt sedan 2014. Men då valde Dagens Nyheter att avfärda nyhetsvärdet. ”Kommer inte skriva nån artikel, för det finns ingen nyhet”, twittrade då DN-journalisten Emma Bouvin.

Efter att Nyheter Idag tidigt på torsdagsmorgonen berättade att Mehmet Kaplan syns på bilder där han äter lunch med den en företrädare för den turkiska fascistiska organisationen ”Grå vargarna” har kritikstormen i medier varit massiv. Även Barbaros Leylani, före detta vice ordförande för Turkiska riksförbundet närvarade under middagen.

Leylani tvingades nyligen avgå från sitt uppdrag i Turkiska riksförbundet efter att han håll ett tal på Sergels torg där han hetsade i grova ordalag mot armenier.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! Död! Död! Död! skanderade Leylani enligt tidskriften Expo.

Aftonbladet rapporterar om att ledare för Milli Görüs hälsade på Kaplan under middagen

Kritikstormen mot Mehmet Kaplan har inte bara kommit att handla om att Leylani och framför allt att en ledare för Grå vargarna närvarade. Redan i första artikeln från Nyheter Idag berättade vi att även en ledare från den islamistiska organisationen Milli Görüs närvarade under middagen. Senare under torsdagen rapporterar även Aftonbladet om att en företrädare för Milli Görüs närvarade under middagen.

Aftonbladet berättar att Yavuz Selim Celik, den svenske ordföranden för Milli Görüs, hälsade och pratade med bostadsministern – uppgifter som ytterligare ökat kritikstormen mot Mehmet Kaplan.

– Det är en islamistisk organisation som ligger långt ut på högerkanten, säger Turkietkännaren och statsvetaren Ekim Caglar till Aftonbladet.

Statsvetaren förklarar också för Aftonbladet att det är naturligt att ställa frågor om Kaplans kopplingar till organisationer som Milli Görüs, inte minst med tanke på att organisationen har en helt annan ideologi än den Miljöpartiet säger sig stå för.

DN-journalisten 2014: ”Kommer inte skriva nån artikel, för det finns ingen nyhet”

Mehmet Kaplans kopplingar till den islamistiska organisationen som av statsvetaren beskrivs som ”långt ut på högerkanten” har varit känt av Dagens Nyheter sedan 2014. DN-journalisten Emma Bouvin valde att inte rapportera om det som både Aftonbladet, Nyheter Idag och en statsvetare menar är naturligt att ifrågasätta.

Upprinnelsen handlade om att Kaplan inte bara hade hälsat och pratat med en företrädare för den islamistiska organisationen – han hade till och med hållt ett tal på deras möte. Detta rapporterade Nyheter Idag om i oktober 2014 och nyheten fick stor spridning. Miljöpartiet fick då stark kritik i sociala medier, men de tog hjälp av DN-journalisten Emma Bouvin för att försvara Kaplans kopplingar till Milli Görüs.

Miljöpartiets dåvarande medarbetar Max Ahlborn avfärdade det hela med att uppgifterna från början kom från Flashback, och skrev att artikeln på Nyheter Idag kom från en ”SDU-journalist”.

När Nyheter Idag invände om att uppgifterna om Kaplans kopplingar till islamistiska Milli Görüs inte kan avfärdas med grund i att nyheten först blivit omnämnd på Flashback, eller för den delen på Nyheter Idag, valde DN-journalisten istället att skriva om pressetik.

Trodde DN-journalisten var Kaplans sekreterare

Diskussionen på Twitter, där journalisten på Dagens Nyheter inte ville granska den nytillträdde bostadsministern, väckte skarpa reaktioner. Den 10 juni 2015 bloggar Evin Baksi, som studerar till socialpedagog, om Mehmet Kaplans kopplingar till den islamistiska organisationen. Hon var djupt kritisk till hur DN-journalisten värderade uppgifterna.

”När jag först läste twittren trodde jag att Emma Bouvin var Mehmet Kaplans sekreterare, men blev upplyst av en vän om att hon var journalist”, skriver Baksi i sin blogg.

Blogginlägget, med titel ”Varför särbehandlas Mehmet Kaplan av journalister?”, ifrågasätter skarpt varför blanda annat DN valde att inte skriva om bostadsministerns anmärkningsvärda deltagande tillsammans med den islamistiska organisationen.

”Emma Bouvin ansåg alltså att Kaplans kopplingar till Milli Görus, som är en islamistisk organisation, inte hade något nyhetsvärde. Men denna organisation arbetar för att muslimer i Europa ska leva efter strikt islamistiska moralregler och hålla avstånd till de samhällen där de lever”, fortsätter Baksi.

Baksi var djupt kritisk till att uppgifterna bedömdes inte ha något nyhetsvärde. Istället argumenterar Baksi för att journalister ska granska makthavare, särskilt om de har kopplingar till islamism.

”Det förvånar mig att Kaplan inte tycker att det är något konstigt att ha kopplingar till den organisationen. Ännu mer anmärkningsvärt är att en journalist på DN anser att det inte har något nyhetsvärde”, konstaterade Evin Baksi i sin blogg.

Nedan ser du hur DN-journalisten Emma Bouvin resonerade om varför hon aldrig rapporterade om bostadsministerns islamistkopplingar.

emmlof_kaplan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag