DN:s argument mot Skyttedal: ”Använt sig av samma ombud som SD-politikern Kent Ekeroth”

Reaktionerna är kraftiga mot DN – Men tidningen väljer att smutskasta Skyttedal. Foto: Nyheter Idag / Twitter
  • Fredag 2 dec 2016 2016-12-02
E-post

STOCKHOLM Nu smutskastar Dagens Nyheter KD-politikern Sara Skyttedal efter att hon vill ha ersättning för bilder som DN utan lov publicerat. Redaktionschefen Caspar Opitz argumenterar att ”hon har använt sig av samma ombud som SD-politikern Kent Ekeroth”. Konflikten väntas avgöras i domstol och om DN får sin vilja igenom kommer tidningsjätten försätta Skyttedal i personlig konkurs.

Konflikten, där Dagens Nyheter försöker försätta KD-politikern Sara Skyttedal i personlig konkurs, blir allt mer smutsig. Det började med att Dagens Nyheter utan tillstånd publicerade flera privata bilder från Skyttedals Facebooksida. När Skyttedal senare kräver ekonomisk ersättning för bilderna vägrar Dagens Nyheter att betala. Efter att Kronofogden beslutat att DN ska ersätta Skyttedal valde DN att begära återvinning – alltså att ta ärendet till domstol.

Senare kom ett förslag från DN till Skyttedal. Om hon drar tillbaka sina krav på ersättning från DN kommer inte tidningsjätten försöka kräva henne på hundratusentals kronor för advokatkostnader. Men Skyttedal vägrade backa, hon ansåg att det inte kan vara rimligt att en stor tidning ska kunna ta hennes privata bilder och publicera dessa utan ersättning.

”Jag har alltid försökt stå upp för vad jag tror är rätt och riktigt oavsett personlig kostnad. Att stå upp för politiska ståndpunkter och vara först ut i debatter har sitt pris. Jag har aldrig tvekat, utan det är något jag varit stolt över”, skrev hon på Facebook.

Men efter att saken nu gått vidare till ett avgörande från tingsrättens sida riskerar hon rättegångskostnader om ungefär en halv miljon kronor, i händelse av att hon förlorar mot DN.

”Igår hade vi huvudförhandling i Patent- och marknadsdomstolen. Dom avkunnas den 22 december. Förlorar jag helt kommer jag behöva stå för både mina egna och min motparts rättegångskostnader. DN har lämnat in en kostnadsräkning på 370 000 kr. Mer än dubbelt så mycket som mina ombud fakturerat. Om jag vinner helt får jag efter skatt ut 11 000 kr. Idag önskar jag att jag inte var Sara Skyttedal utan en konflikträdd person som så många andra normala människor”, fortsätter hon.

Kändisar och politiker uppmanar till bojkott av tidningen

DN-metoden, att försätta en ung tjej i personlig konkurs för att hon försöker få ersättning för stulna bilder, har mött kraftig avsky. Under gårdagen kunde Nyheter Idag berätta att den folkkäre tv-personligheten Edward Blom uppmanar till bojkott av tidningen.

Nu stämmer även politikern Carl Bildt in i kritiken mot tidningsjätten.

Även Liberalernas kommunalråd i Linköping Daniel Andersson reagerar skarpt mot tidningens agerande. Han är tydlig med att han inte längre tänker prenumerera på tidningen.

Han varnar även för att det är svårt att säga upp prenumerationen.

DN:s argument mot Skyttedal: ”Samma ombud som SD-politikern Kent Ekeroth”’

Trots att det pågår en massiv kritikstorm mot DN vägrar tidningen att backa en millimeter. Istället har chefredaktören Peter Wolodarski försökt lägga skulden på Skyttedal och menar att det är hennes fel att ärendet hamnat hos domstolen. Resonemanget bygger på att om hon aldrig krävt ersättning för bildstölderna skulle situationen aldrig uppkomma.

Men DN nöjer sig inte med att lägga skulden på Skyttedal. På tidningens ”redaktionsblogg” argumenterar Caspar Opitz varför tidningen har rätt att ta Skyttedals bilder, men även att försöka försätta henne i personlig konkurs.

”Hon har använt sig av samma ombud som SD-politikern Kent Ekeroth, som i likhet med Sara Skyttedal försökt försvåra för medier att publicera den numera riksbekanta järnrörsfilmen – som togs med Ekeroths kamera”, lyder ett av argumenten.

Opitz förklarar aldrig på vilket sätt Skyttedal försvårat för DN att granska KD. Ej heller ger han något svar på varför DN inte ska ersätta Skyttedal för de bilder tidningen publicerar.

DN menar det är ”kontroversiellt” att visa stöd för Israel –  Publicerade nyligen antisemitisk teckning

Bilderna visar Kristdemokraternas då blivande partiledare Ebba Busch Thor i ett privat sammanhang i Israel där hon står på ett stridsfordon iklädd en t-shirt från den israeliska armén. I samband med detta har Busch Thor gjort ett tecken med ”tumme upp”, alltså visat stöd för Israel och dess försvarsmakt. Att Busch Thor och Kristdemokraterna stöder Israel är väl känt, men trots detta menar Dagens Nyheter att det är ett ”politiskt mycket kontroversiellt sammanhang”.

Affären med de stulna bilderna kan ha en ytterligare dimension. Dagens Nyheter har nyligen kritiserats kraftfullt för en publicering av en kontroversiell teckning som smädar Israel och judar som folkgrupp genom att ge sken av att judarna låg bakom att Donald Trump vann presidentvalet i USA. Kritiken var så omfattande att det internationellt respekterade Simon Wiesenthal Center i USA gick ut med ett uttalande där de förklarade att teckningen var så pass antisemitisk att den ”skulle framkalla tårar av glädje från nazisternas propagandachef”.

Trots kritiken hävdade Peter Wolodarski att teckningen inte var antisemitisk. Samtidigt medgav han att teckningen inte borde publicerats.

Borde DN backa och ersätta Skyttedal?
3160 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag