DN:s attack mot billig kongresshall för EU-ministrar: ”Unionens snåljåp”

Spegelsalen i Versailles och mötesyta på Scandinavian XPO. Bild: Myrabella/CC BY-SA 3.0/Pressbild Arlandastad Group
  • Måndag 2 jan 2023 2023-01-02
E-post 76

Snart inleder Sverige sitt halvår som EU:s ordförandeland med att bjuda EU-kommissionen att övernatta på ishotellet i Jukkasjärvi. Men för de möten som kommer ske under det fortsatta halvåret har man bokat Scandinavian XPO, en kongresshall vid Arlanda Flygplats, vilket får hård kritik av Dagens Nyheter.

”Länderna som hållit i ordförandeklubban före oss har slagit upp portarna till sina slott och palats. Exempelvis bjöd Tjeckien in EU:s stats- och regeringschefer till den pampiga Pragborgen. Frankrike höll överläggningar på slottet i Versailles – en symbol för lyx och överdåd. Och lilla Slovenien bjöd in ledarna till slottet i Brdo, med anor från 1500-talet” klagar DN:s Lina Lund, som menar att bristen på lyx riskerar att stämpla Sverige som ”unionens snåljåp”.

– Jag tycker det är jättesynd. Det återspeglar den snåla svenska attityden där man räknar varje krona. Man har inte förstått nyttan av att ministrarna kommer till Sverige och får en fördjupad bild av svensk kultur, lösningar och innovationer. Och svenskarna märker knappt att de är här, säger en källa av oklart slag till DN.

– Om man ändå ska flyga hit ministrarna kan man ju passa på att visa upp Sverige. Man kan väl lika gärna ha hyrt en hangar vid flygplatsen i Bryssel som man inreder med lite svenskt tingeltangel, säger en annan källa till tidningen.

Skribenten Per Wirtén menar att valet av mötesplats ”speglar något väldigt svenskt”.

– Att hålla mötena ute vid Arlanda visar ju vilken roll Sverige vill ha i EU – att vi vill befinna oss i periferin. Man har lagt mötena i Stockholms län men så långt ifrån de svenska regeringskvarteren man bara kan komma, säger han till DN.

Samtidigt konstaterar tidningen att det finns två stora fördelar med valet av mötesplats. Dels slipper man de problem med trafik och säkerhet som uppstår om ministrarna ska åka in till Stockholm. Dels blir priset väldigt lågt: 21,7 miljoner kommer den sammanlagda hyran gå på under det halvår som ordförandeskapet pågår.

När det gäller eventuella anklagelser om snålhet så är Sverige en nettobetalare till EU och är på fjärde plats av de länder som betalar mest till unionen enligt Europaportalen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag