DN:s kulturchef rasar mot Ebba Busch klädsel: ”Skamlöst”

Busch och Wiman. Bild: Nyheter Idag / Per A.J. Andersson CC BY-SA 4.0
  • Lördag 14 jan 2023 2023-01-14
E-post 233

Tillsammans med bland annat kungen och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte regeringen med statsminister Ulf Kristersson och energiminister Ebba Busch Kiruna i veckan. I efterhand har besöket framför allt kommit att handla om ministrarnas klädsel, som får bland annat Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman att tugga fradga. ”Ett lika skamlöst som skickligt genomfört propagandanummer”, skriver Wiman i en text för Dagens Nyheter.

Besöket i Kiruna som ägde rum torsdag till fredag kom till efter regeringens inbjudan till EU-kommissionen med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU. Mötet var det första under det svenska ordförandeskapet.

– Vi har valt att hålla detta möte i Kiruna för att visa upp en unik del av Sverige – en unik region i EU där det just nu pågår en grön industriell omställning som är av historisk omfattning, sade statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande inför mötet.

I efterhand har diskussion emellertid mest kommit att handla om ministrarnas klädsel, där många gör narr av Kristerssons och Busch tjocka jackor och täckbyxor. En av dessa är Daniel Swedin, politisk redaktör på den LO-anslutna tidningen Arbetet.

En annan som ondgör sig över ministrarnas – och i synnerhet Ebba Busch – klädsel är Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter. I en arg krönika kallar han besöket för ”ett lika skamlöst som skickligt genomfört propagandanummer”.

”Energiminister Ebba Busch sticker ut bland michelingubbarna i björnskinnsmössa och en brandgul dunjacka som generöst exponerar samarbetet mellan ett känt svenskt klädföretag och ett lika känt märke för friluftsplagg, med ett utgångspris som motsvarar ett försvarligt antal falukorvar”, skriver Björn Wiman.

Läs även: Dissades av Busch – då svarar Schyffert med fascistanklagelser

På Twitter är det flera som reagerar på texten. Däribland den före detta proffsboxaren och matprofilen Paolo Roberto.

Andra påpekar att EU-kommissionären och den tidigare arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) under samma besök bar en röd Fjällräven-jacka, men att det är inget som vänstern reagerat på.

Även Ebba Busch har svarat på uppståndelsen kring hennes Fjällräven-jacka.

I ett inlägg på Twitter skriver hon att hon lånade jackan av en kompis och publicerar sedan en bild på Seinfeld-karaktären George Costanza iförd en tjock jacka med texten: ”detta var mitt alternativ”.

Läs även: Ebba Busch kaxiga pik till Aftonbladet: ”Jag är han utan skägg”

Läs även: Här ger Ebba Busch svar på tal efter påhoppet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag