DO: Inte diskriminering när muslimsk friskola könssegregerar skolbussen

Foto: Youtube/TV4
Foto: Youtube/TV4
  • Onsdag 19 jul 2017 2017-07-19
E-post 1333

SVERIGE Det är inte köns­diskriminerande när en muslimsk friskola delar upp skolbussen så att pojkarna måste sitta fram och flickorna där bak. Det har diskriminerings­ombudsmannen (DO) beslutat, skriver Mitt i.

Tidigare i år avslöjade TV4:s ”Kalla fakta” hur den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Stockholm delade upp pojkar och flickor när de skulle kliva på skolbussen. I en smygfilmad video som visades i TV kunde man se hur personalen delade upp barnen så att pojkarna gick på bussen genom framdörren medan flickorna hänvisades till bakdörren.

Avslöjandet fick stort medialt utrymme och DO inledde en granskning av skolan. Nu är den granskningen klar och man har kommit fram till att det inte bryter mot diskrimineringslagen att dela upp barnen efter kön.

– Utifrån vad skolan har svarat att de har gjort i det specifika fallet kan vi inte säga att det är en överträdelse av diskrimineringslagen, säger DO:s pressansvariga Clas Lundstedt till nyhetsbyrån Siren.

I samband med TV4:s avslöjande tog vänster­tidningen Stockholm direkt skolan i försvar. I en artikel hävdades att det var flickorna på skolan som själva bett om att få sitta för sig själva längst bak i bussen.

DO kritiserar emellertid Al-Azharskolan på en annan punkt, nämligen att man delar upp pojkar och flickor under gymnastiklektionerna. Den systematiska könsuppdelningen under idrottslektionerna ”riskerar att leda till att en eller flera elever utsätts för diskriminering som har samband med kön och könsöverskridande identitet eller uttryck”, menar diskriminerings­ombudsmannen.

Tycker du att det är fel att dela upp pojkar och flickor på det sätt som Al-Azharskolan gör?
1379 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag