Docent sade ”neger” – kallades på ”husförhör”

Bild: Celsius/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 2 nov 2022 2022-11-02
E-post

 Inga-Lill Aronsson, docent i musei- och kulturarvsvetenskap på Uppsala universitet, använde ordet ”neger” under ett seminarium. Då anmäldes hon av fyra studenter, och kallades upp på ett möte med universitetsledningen som hon själv beskriver som ett ”husförhör”, rapporterar Kalla Fakta.

Anledningen till att hon sade ”neger” var att hon skulle förklara hur klassificeringar fungerade förut.

– Studentgruppen undrade varför det var så svårt att hitta något om ras i de gamla arkiven. Det går inte att söka på ”n-ordet” eller ”z-ordet” eller något annat. Jag sa sök på ordet – och uttalade ordet, säger Aronsson till Kalla Fakta.

Läs även: Universitet stoppade Bard: ”Alla ska känna sig trygga”

I enighet med diskrimineringslagen inledde Universitetet en utredning och kallade Aronsson på ett möte.

– Det var ett tuktande möte, det var gamla formen av husförhör. I mitt fall skulle jag klandras. Jag var klandervärd, berättar hon för Kalla Fakta.

Fem professorskollegor kritiserade Aronsson i Uppsala Nya Tidning, och på det rektorsseminarium där fallet diskuterades var hon inte inbjuden

– Jag behandlades illa, felaktigt. Jag for illa. Jag kommer aldrig att få någon ursäkt av universitetet, säger Aronsson till Kalla Fakta.

Läs även: Bard totalsågar Linköpings universitet: ”En skam för svenskt högskoleväsende”

Läs även: Obama sågar cancel-kultur och identitetspolitik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag