Död val hittad med 40 kilo plast i magen

  • Tisdag 19 mar 2019 2019-03-19
E-post 286

FILIPPINERNA En val som hittats död på Filippinerna hade 40 kilo plast i magen. Valen dog av svält och uttorkning, enligt en marinbiolog som deltagit i obduktionen.

En död val som hittats på Filippinerna hade 40 kilo plast i magen, rapporterar CNN.

Marinbiologen Darrell Blatchley säger till CNN att valen visade tecken på att vara ”utmärglad och uttorkad” och att den spytt blod innan den avled.

Den döda valen spolades iland i Mabini och togs till ett museum för naturhistoria för obduktion.

– Jag var inte förberedd på den mängden plast. Ungefär 40 kilo ris-säckar, kundkassar, påsar från bananodlingar och andra plastpåsar, säger Blatchley till CNN, och tillägger att upptäckten var ”vidrig”.

Blatchley förklarade också för CNN att valar inte dricker vatten från havet utan får i sig vatten genom maten de äter. Då valen inte längre kunde smälta större mängder föda på grund av all plast den svalt, dog den av uttorkning och svält, enligt Blatchley.

–Hundratusentals valar, delfiner, sälar och sköldpaddor dödas varje år av plast i haven, vilket inkluderar engångsplast och övergiven plast från fiskeindustrin, säger Peter Kemple Hardy från World Animal Protection till CNN.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag