Dödshot tvingar barnmorskor att bära överfallsalarm på BB

Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 1 sep 2017 2017-09-01
E-post 1574

MALMÖ Barnmorskor i Skåne tvingas bära överfallsalarm på BB efter att vårdpersonal fått utstå allt fler dödshot från aggressiva män. – Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser, förklarar verksamhetschefen Pia Teleman. 

Vårdanställda i Skåne lider redan av en pressad situation till följd av omfattande resursbrist och nedskärningar inom vården. Nu vittnar allt fler anställda om att arbetssituationen förvärrats ytterligare till följd av ett nytt problem, man blir hotade av aggressiva män.

Situationen har gått så långt att Skånes Universitetssjukhus nu bestämt sig för att köpa in överfallsalarm till de anställda på gynekologmottagningen och BB i Malmö. Det uppger tidningen Vårdfokus.

En anonym sjuksköterska, anställd vid Skånes Universitetssjukhus gynekologiska akutmottagning i Malmö, uppger för Vårdfokus att hon tycker det är bra att de anställda ska få bära larm, något som personalen länge önskat.

Det är inte kvinnor och barn som är hotfulla mot vårdpersonalen, det är män.

– Vissa av männen säger att ”jag ska döda dig, jag ska döda dig” eller ”jag ska fixa dig”, ”jag ska fixa läkaren”. Det händer inte ofta, men ibland ser man på männen att de vill slå ner en för att doktorn tog för lång tid eller för att vi gett dem ett besked som de inte vill ha, säger den anonyma sjuksköterskan till Vårdfokus. 

De hotfulla och aggressiva männen är inte enbart patienter, som betjänas av den skattefinansierade svenska sjukvården, de är också anhöriga till kvinnopatienter.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om hur de anställda vid Karolinska Sjukhusets akutmottagning i Stockholm också tvingas bära överfallsalarm till följd av den alltmer hotfulla stämningen. Även på akutmottagningen i Skåne är det hotfull stämning, men nu vittnar anställda om att även barnmorskor på BB tvingas utstå hot när de försöker göra sitt jobb.

LÄS ÄVEN: All personal på Karolinska sjukhusets akutmottagning måste nu bära larm

Anhöriga män till kvinnopatienter hotar vårdpersonalen när männen anser att vårdpersonalen inte är tillräckligt snabba. Verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus, Pia Teleman, förklarar dödshoten mot vårdpersonalen med att männen har varit med om traumatiska händelser.

– Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser, säger Pia Teleman till Vårdfokus. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag