Doku ger ny bild av IS-kvinnan som fick 15 års fängelse i Irak: ”Inte så enkelt”

Bild: Voice of America
  • Onsdag 29 maj 2019 2019-05-29
E-post 129

I en artikel på sajten Doku, som granskar jihadism, går sajtens ansvarige utgivare Magnus Sandelin genom fallet med den 29-åriga kvinna som på söndagen dömdes till 15 års fängelse av en irakisk domstol för samröre med terroristorganisationen IS. 

”Av alla de fall med ”IS-resenärer” som jag har följt under de här åren hör detta till dem som tydligast illustrerar det vanskliga med att dra alltför snabba slutsatser. Men diskussionen är ofta svartvit och bygger på okunskap om de enskilda fallen” skriver Magnus Sandelin i artikeln.

Enligt artikeln är det ”mycket som tyder på att det var Salar som med barnen som gisslan fick henne att följa honom till Syrien och IS när de befann sig i Turkiet, och att hon därefter försökte ta sig hem till Sverige igen”.

– Mamma sa att hon måste skydda sina barn och inte lämna dem. I samma stund gjorde jag en polisanmälan om olaga frihetsberövande, men det lades ner på grund av brist på bevis och att brottet hade skett utomlands, säger kvinnans syster till Doku.

Den dömda IS-kvinnan

Den 29-åriga kvinnan reste till IS territorium i Irak år 2014 för att ansluta sig till sin make.

Kvinnans make var svensk medborgare med irakiskt ursprung och greps tillsammans med två andra män 2011 misstänkt för att ha planerat mord på konstnären Lars Vilks, men friades i domstol.

Paret hade två barn och fick ytterligare ett under vistelsen hos IS.

Kvinnans make dödades 2016 under ett bombanfall mot Tal Afar nära Mosul i norra Irak.

Kvinnan åtalades i Irak i oktober 2018 men friades från anklagelserna om terrorism, och dömdes endast till sex månaders fängelse för att olagligt ha tagit sig in i Irak.

Irakiska myndigheter upphävde den friande domen, och den 26 maj dömde kvinnan till 15 års fängelse för samröre med IS.

Under 2014 och 2015 hade kvinnan sporadisk kontakt med sin familj i Sverige genom appen Viber. Enligt kvinnans syster verkade hon övervakad under dessa samtal.

– Hennes och barnens pass var också beslagtagna av terrorsekten, och jag har fått veta att hon har försökt att fly hem flera gånger med barnen men utan att lyckas. Varje gång hon kontaktade oss grät hon och sa att hon ville åka hem, säger systern.

Läs även: 15 års fängelse för svensk IS-kvinna i Irak – fransmän dömdes till döden

Enligt Sandelin bekräftas systerns uppgifter av en numera avliden IS-återvändare som Sandelin tidigare varit i kontakt med, som sade att kvinnan ”mår dåligt och vill åka hem”.

Kvinnans syster är kritisk till hur rättegången har gått till.

– Hon har aldrig erkänt något och har aldrig haft varken tolk eller advokat närvarande vid förhören. Allting har skett precis som de irakiska myndigheterna ville att det skulle ske. Domen var ett politiskt maktspel för att markera att ingen kommer undan även om du är oskyldig, säger kvinnans syster till Doku.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag