Dokumentet avslöjar: Kasselstrand tillät Nordisk Ungdom i SDU

  • Torsdag 16 apr 2015 2015-04-16
E-post 438

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja ytterligare unika dokument i dramat runt Sverigedemokraternas Ungdomsförbund. I ett internt mejl, som Nyheter Idag tagit del av, förklarar SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand sin inställning till att en medlem är dubbelansluten i både SDU och Nordisk Ungdom: ”Tycker inte vi behöver vidta åtgärder som skapar media eller ens interna diskussioner”.

Det råder en djup spricka mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU efter att Nyheter Idag avslöjade att en rad uteslutningar ur SD är att vänta. Bland de mer kända namnen som riskerar uteslutning hittar vi SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne.

Kasselstrand: ”Inte acceptabelt att man är dubbelansluten”

I medier har Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof förklarat att SDU har haft kopplingar till organisationen Nordisk Ungdom, vilket ligger till grund för att SDU-topparna utreds. Detta har samtidigt tillbakavisats kraftigt av Gustav Kasselstrand som upprepade gånger poängterat att partiledningen inte har några bevis för detta, bland annat i SVT Aktuellt.

– Han [Richard Jomshof] har inga som helst bevis för detta. För det finns inga sådana kopplingar. SDU precis som SD tar ju avstånd från den här typen av extremism. Det är inte acceptabelt att man är dubbelansluten till någon annan organisation, till exempel Nordisk Ungdom, bedyrade Kasselstrand i SVT Aktuellt.

Samma bild har Kasselstrand flera gånger upprepat i olika medier. När tidningen Fria Tider avslöjade att den tidigare SDU-toppen Henrik Vinge, numera presschef i SD, haft en dialog med Nordisk Ungdom var Kasselstrand mycket tydlig även då.

– De här kontakterna har han undanhållit fullständigt för oss i SDU-styrelsen, sade Kasselstrand då till Fria Tider. Tidningen berättar även att Kasselstrand beskrev agerandet som ett svek mot ungdomsförbundet.

Mejlen avslöjar: Medlem var dubbelansluten

Nu kan Nyheter Idag presentera de bevis som Kasselstrand upprepade gånger förklarat inte finns. Det är Kasselstrands egna ord i en hemlig mejlkonversation som visar att han har haft ett helt annat förhållningssätt till Nordisk Ungdom än det han gett sken av framför tv-kamerorna hos SVT Aktuellt.

Det började med en inbjudan till en aktivitet i SDU som skickats till medlemmar i förbundet. En av medlemmarna som fick inbjudan var Fredrik Hagberg, talesperson och en medialt känd medlem för Nordisk Ungdom. I ett mejl, daterat 4:e oktober 2012, svarar Hagberg att ”det vore väldigt kul att delta på detta, tyvärr tror jag det skulle vara bättre för er om jag inte deltog”.

Hagberg fortsätter att förklara hur han tänker och resonerar om att själv vara med på en aktivitet arrangerad av SDU.

Även om sannolikheten att det kommer ut är liten, så tror jag det kan vara skadligt för er att ha en medlem i Nordisk Ungdom på eran aktivitet. Trots detta är jag fortfarande stödmedlem i SDU och ser med glädje på det arbete du, William, och Gustav gör för SDU. Fortsätt så!”, skriver Hagberg i ett mejl signerat med uppgiften att han är medlem i Nordisk Ungdom.

Kasselstrand undanhöll uppgifterna i SDU

I mejlkonversationen som Nyheter Idag tagit del av får vi en helt annan bild av Kasselstrands inställning till Nordisk Ungdom, än den han gett uttryck för i SVT Aktuellt. Samtidigt som Kasselstrand menar att Henrik Vinge har undanhållit kontakter med Nordisk Ungdom, visar det sig att han själv undanhöll uppgifterna om Hagberg inom förbundet för att inte skapa interna diskussioner.

Okej. Det finns allt möjligt folk som är medlemmar i både SD och SDU. Så länge man endast är passiv och anonym så tycker jag inte vi behöver vidta åtgärder som riskerar skapa media eller ens interna diskussioner”, skriver Kasselstrand till Hahne med anledning av Hagbergs brev.

I samband med att Nyheter Idag tidigare avslöjat en mejlkonversation om ungdomsförbundets relation med tidskriften Expo har William Hahne förklarat att han ”inte har en aning om vad det är för mejl”. Därefter har de gjort en polisanmälan om dataintrång, rapporterar flera medier.

Nyheter Idag har sökt Gustav Kasselstrand för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag