Dömd för miljonbedrägeri – blir policychef för KD

Bild: Nyheter Idag/ European Peoples Party/CC BY 2.0
  • Fredag 8 dec 2023 2023-12-08
E-post 0

2020 dömdes till samhällstjänst och villkorlig dom för grovt bedrägeri efter att ha fått fackförbundet Unionen, där han var samhällspolitisk chef, att felaktigt betala ut en faktura på 1,9 miljoner. Nu blir han ny policyansvarig för Kristdemokraterna, rapporterar Dagens Nyheter.

Gustafsson Ehrenberg var tidigare stabschef hos dåvarande KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund, men fick lämna sin post 2012 sedan det avslöjats att han skrivit nedsättande omdömen online om partikollegor under pseudonymen ”Ove Tove”.

Han blev därefter anställd som samhällspolitisk chef på Sveriges största fackförbund Unionen, och år 2019 gjorde han den faktura som han senare blev dömd för. Han har sedan domen föll betalat tillbaka pengarna, och Kristdemokraternas personalchef Robert Lisborg skriver till DN att han har ”sonat sitt brott och uttryckt stor ånger.”

”Han har därefter arbetat med goda vitsord på en annan arbetsplats och vår bedömning är att han har mycket att bidra med på kansliet”, skriver Lisborg vidare.

I mars i år tvingades KD:s dåvarande pressekreterare Johan Ingerö avgå med omedelbar verkan efter att Sara Skyttedal polisanmält honom för ett påstått sexuellt ofredande åtta år tidigare.

Polisutredningen lades inom kort ned, och Bulletin-krönikören Mats Skogkär hänvisar till händelsen när han kritiserar den nya värvningen i ett inlägg på plattformen X.

Läs även: Johan Ingerö avgår som partisekreterare med omedelbar verkan

Läs även: Hård kritik mot Busch efter sågningen av Ingerö

Läs även: Nu hyllar Busch Ingerö: ”Bara goda ord att säga”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag