Dömdes till vård – Åklagaren: ”Han har upprepat huggit mot Alexandra”

Alexandra Mezhers baneman dömdes i Göteborgs tingsrätt efter den blodiga knivattacken.
  • Måndag 8 aug 2016 2016-08-08
E-post 1840

GÖTEBORG Trots att gärningsmannen upprepade gånger knivhögg Alexandra till döds väljer tingsrätten att döma den åldersfuskande asylsökaren för vållande till annans död. – Jag menar att det varit ett uppsåtligt dödande, säger åklagaren till Nyheter Idag.

Det blodiga dödsdramat inträffade den 25:e januari då gärningsmannen angrep Alexandra på HVB-hemmet där mannen bodde – ett hem där minderåriga asylsökande utan föräldrar i Sverige ofta placeras. Alexandra ingick i HVB-hemmets personal natten då knivattacken ägde rum. När polisen kom till det blodstänkta hemmet hölls gärningsmannen fast av andra boende på platsen. Alexandra förblödde till följd av skadorna från flera knivhugg.

Gärningsmannen har påstått sig vara 15 år, men Migrationsverkets utredning har visat att han är minst 18 år gammal.

– Att han bedöms vara över 18 år påverkar vilken strafföljd som kan vara aktuell, förklarar Linda Wiking, kammaråklagare i Göteborg till Aftonbladet.

Idag föll domen över asylsökaren. Åklagaren hade yrkat på mord, men tingsrätten dömer gärningsmannen till grovt vållande till annans död, grov misshandel och försök till grov misshandel. Gärningsmannen döms även till livstids utvisning efter avtjänat straff. Men målsägandebiträde Hans Gaestadius är inte nöjd med domen.

– Min uppfattning är att tingsrätten varit väldigt försiktig i sin bedömning när man inte anser att det finns tillräckligt stöd för att döma för mord. Jag kommer att samråda med åklagaren men mina huvudmän är besvikna och vi kommer att överklaga, säger advokat Hans Gaestadius till TT skriver Expressen.

Domen kommer att överklagas

Åklagare Linda Wiking är av samma uppfattning som målsägandebiträdet om att vållande till annans död inte räcker i Alexandra Mezher-fallet.

– Jag menar att det varit ett uppsåtligt dödande, säger åklagaren till Nyheter Idag.

– Uppsåtet är visat genom agerandet att han inte själv avbryter sitt angrepp. Han har upprepat huggit mot Alexandra och han avbryter inte självmant. Här fortsätter angreppet tills han blir avbruten genom att någon annan kommer och tar tag i honom.

I domen framgår det att tingsrätten anser att det ej är bevisat att det funnits uppsåt hos asylsökaren att döda Alexandra. Inte heller kunde gärningsmannen förstå att knivhuggen skulle kunna leda till den unga kvinnans död, bedömer tingsrätten. Alexandra fick knivhugg i låret, ryggen och i handen. Hugget i låret skar av en pulsåder vilket orsakade omfattande blodförluster.

– Familjen är besviken över att rubriceringen inte blev mord. Domen kommer att överklagas, säger advokaten och målsägandebiträdet Hans Geastadius till Sveriges Radio.

Förutom angreppet mot Alexandra Mezher döms även gärningsmannen för grov misshandel mot en boende på HVB-hemmet. Den boende fick ett knivhugg mot sig av gärningsmannen när han försökte rädda Alexandras liv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag