Domen: Muslimsk kvinna som vägrade skaka hand med män blev inte diskriminerad

Fardous El-Sakka vägrade ta män i hand. Foto: tv4play.se
  • Onsdag 11 apr 2018 2018-04-11
E-post 2283

HELSINGBORG Fardous El-Sakka fick avsluta sitt lärarvikariat på Kunskapsskolan i Helsingborg när hon vägrade ta män i hand. Nu har Arbetsdomstolen slagit fast att hon inte utsattes för diskriminering, skriver SVT.

På grund av att hon är muslim vägrade lärarvikarien Fardous El-Sakka att skaka hand med män. Hon hävdar att hon då blev inkallad till rektorn och fick två val – antingen skulle hon hälsa på män och kvinnor likadant, eller lämna skolan.

Nyheter Idag har tidigare skrivit om fallet. El-Sakka tog saken till Arbetsdomstolen och stämde arbetsgivaren Kunskapsskolan i Helsingborg för diskriminering. Hon yrkade på 120 000 kronor i ersättning.

Nu har Arbetsdomstolen kommit med sin dom, och anser att det inte är bevisat vad som sades på mötet med rektorn och att El-Sakka fick det ultimatum som hon hävdar. Därför slås det fast att hon inte har diskriminerats.

Det är första gången som ett sådant här fall prövas i högsta instans för arbetsrättsliga tvister, skriver SVT. Målet kan bli vägledande för liknande fall i framtiden.

Läs även: Centerislamisten Ebtisam Aldebe utreds för ersättningsfusk

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag