Domstol försöker stoppa Trump från att delta i presidentvalet

Bild: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0,
  • Onsdag 20 dec 2023 2023-12-20
E-post 0

USA:s tidigare president Donald Trump, som enligt opinionsmätningar har en rejäl ledning mot övriga republikanska kandidater i primärvalet, och även leder i opinionsmätningar mot den sittande presidenten Joe Biden, får inte delta i nästa års amerikanska presidentval i delstaten Colorado enligt ett beslut av delstatens högsta domstol, rapporterar Fox News.

I Colorados högsta domstol sitter enbart demokrater, och delstaten har 9 så kallade elektorer, vilka utser USA:s president. Beslutet avgjordes med röstsiffrorna 4 mot 3, och tar stöd i en paragraf i den amerikanska konstitutionens 14:e tillägg, som tillkom efter det amerikanska inbördeskriget, om uppror mot den amerikanska regeringen.

Detta på grund av stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021, när demonstrerande Trumpsupportrar tog sig in i den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium i Washington för att protestera mot valet av Joe Biden till ny president, ett val som Trump hävdade berodde på valfusk.

Donald Trump har sedan dess åtalats för flera olika brott, men har inte åtalats för sin påstådda roll i stormningen av kongressen.

Beslutet kan överklagas till USA:s högsta domstol fram till början av januari, vilket Trumps team säger att de kommer att göra.

Trumps talesman Steven Cheung säger att Demokraterna är i ”ett tillstånd av paranoia” på grund av Trumps opinionsframgångar, och att de ”förlorat tron på Bidens presidentskap”, vilket ligger bakom att de försöker stoppa Trumps kandidatur.

Liknande beslut kan komma att fattas i de amerikanska delstaterna Wyoming, West Virginia, South Carolina, Alaska, Texas, Wisconsin, Nevada, Virginia, New Mexico, New Jersey, Oregon, New York och Vermont.

Chris Landau, som tidigare arbetat som jurist för Clarence Thomas och Antonin Scalia, båda ledamöter av USA:s högsta domstol, sågar beslutet i en intervju med Fox News.

– Detta är ett av de mest antidemokratiska beslut vi sett i amerikanska historia – att fyra icke-valda domare i en Högsta domstol har tagit på sig att diskvalificera någon som i övrigt möter alla konstitutionens krav, säger Landau, som menar att Högsta Domstolen kommer gå emot beslutet.

Bland beslutets många kritiker finns även den demokratiska presidentkandidaten Robert F. Kennedy, som skriver på plattformen X att han vill besegra Trump i ett rättvist val.

Läs även: Nytt åtal mot Trump

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag