Dramatiska videobilderna: Här attackeras Londonpolisen i våldsamt ”Black Lives Matter”-upplopp

  • Måndag 26 jun 2017 2017-06-26
E-post

LONDON Sex poliser i London har skadats efter att en demonstration lett till våldsamt upplopp. Demonstranterna krävde rättvisa för ”Edson” Da Costa, en svart man från Portugal som dog i förra veckan efter att hans bil stoppats av polisen. Demonstranterna hävdar att Da Costa dödades av polisen och att myndigheterna nu försöker mörka dödsorsaken.  Polisen i London fruktar en upptrappning. 

En demonstration i östra London  förvandlades under söndagskvällen till ett upplopp, meddelar den brittiska tidningen The Independant. Protesterna inleddes fredligt under söndagskvällen i området Stratford i östra London då grupper av människor började samlas på gatorna. Bland demonstranterna syntes människor som höll upp plakat med texten ”Black Lives Matter” och skanderade ”vi kräver rättvisa.”

Men efter att mörkret fallit blev stämningen mer fientlig. Grupper av demonstranter började då sätta eld på soptunnor och kasta tegelstenar på polisen.

Demonstranterna krävde rättvisa för Edir Frederico Da Costa, en svart man som avled i förra veckan efter att hans bil stoppats av polis. Enligt demonstranterna misshandlades han så svårt av polisen att han knäckte nacken. En obduktion visar inga skador på ryggraden. Da Costas familj kräver nu en ny obduktion utförd av familjens egen patolog.

Edir Frederico Da Costa var portugisisk medborgare. Hans pappa Ginaro har berättat för en portugisisk nyhetsbyrå att sonens vänner sett hur Edir ”föll till marken medan en polisman satte sitt knä på hans hals”.

Kampanjen pågår även på sociala medier. Inte minst på Twitter där hashtaggen #JusticeForEdson fått stor spridning under helgen.

Sex poliser skadades under nattens oroligheter varav fyra så svårt att de fick köras till sjukhus. Fyra personer anhölls av polisen som misstänks bland annat för mordbrand och allmänfarlig ödeläggelse. Da Costas familj som anordnat protesterna tog avstånd från våldet och hävdade att de inte hade något med det att göra. Deras avsikt var att hålla en fredlig demonstration för att uppmärksamma deras krav på sanning och rättvisa.

Polisen i London hoppas nu att oroligheterna inte ska fortsätta under måndagskvällen och att händelsen inte skall utlösa samma ”snöboll” som dödsfallet på Mark Duggan gjorde 2011. Efter att Duggan sköts till döds av polis i Tottenham skakades Storbritannien av enorma upplopp som även spred sig till huvudstaden.

Tidigare i juni sade polischefen i West Midlands, Dave Thompson, att en upprepning av 2011 års upplopp skulle ge den brittiska polisen ”rejäla utmaningar” mot bakgrund av de kostnadsbesparingar som de därefter har genomgått.

Den brittiska internutredningen som undersöker brottsmisstankar mot poliser hävdar att obduktionen av Da Costa ännu inte kunnat fastställa någon dödsorsak, men att de fortsätter att söka svar. Under tiden vädjar de till allmänheten att inte elda på situationen genom att sprida falska uppgifter på internet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag