Dumpad diplomatbil har 17 300 i obetalda böter

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 4 mar 2024 2024-03-04
E-post

Den etiopiska diplomatbilen som påträffades övergiven på tvärbanans spårområde i Stockholm natten mellan lördag och söndag har obetalda böter på 17 300 kronor, rapporterar Expressen.

Bilen, som togs i bruk 2016, har inte haft någon annan ägare än Etiopiens ambassad, som ber om ursäkt för det inträffade i en skriftlig kommentar till TV4 Nyheterna.

”Ambassaden ber om ursäkt för olyckan och de problem den skapat. Vi gör nu en utredning internt kring hur detta har kunnat ske” skriver ambassaden .

Varken polisen eller SL tror emellertid att det inträffade var en olycka.

– Det finns bara ett sätt den kan ha hamnat där, det är att den har kört på spårområdet till den plats där den är påträffad, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

SL tror att föraren kört in på området vid Gröndal, vilket skulle innebära att bussen kört på spårområdet i ungefär två kilometer.

– Det känns som att man har valt att åka vidare, för man måste ju ha märkt att man inte var på en vanlig väg, sa SL:s presschef Andreas Strömberg efter att bilen hittats. 

Det är oklart om personen som körde bilen kommer kunna åtalas, då personer med diplomatpass har diplomatisk immunitet. Det innebär att de inte kan åtalas för brott av värdlandet.

Skulle en person med diplomatisk immunitet ägna sig åt allvarlig brottslighet kan personen förklaras persona non grata och utvisas.

Läs även: Etiopisk diplomatbil lämnades på spår

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag