E-cigg och vaping i Sverige

  • Måndag 6 feb 2023 2023-02-06
E-post 0

E-cigg och vaping blir allt mer populärt i Sverige, enligt en uppskattning finns det 92 200 vapers (användare av e-cigg) i landet. Detta beror på flera olika saker, bland annat på möjligheten av olika smaker, hur praktiskt det är att använda samt för att det oftast ses som ett hälsosammare alternativ jämfört med traditionell rökning av cigaretter.

E-cigaretter är handhållna enheter som använder elektricitet för att värma upp nikotinfyllda vätskor till ånga, som sedan kan andas in. I motsats till traditionella tobaksprodukter, som innehåller både nikotin och tjära, producerar e-cigg endast aerosol av aromatiserad lösning. E-cigg finns i olika storlekar och utseenden, med det vanligaste formatet liknar en cigarrett. De flesta har åtminstone två delar: ett batteri och en förfylld tank för nikotinfri lösning. Tankarna används sedan för att värma upp den aromatiserade lösningen och ånga den sedan inhalera.

Sveriges Folkhälsomyndighet har ansvar för reglering och tillsyn av elektroniska cigaretter och förpackningar. Regler för elektroniska cigaretter och förpackningar regleras främst enligt Tobakslagen, Tobaksförordningen och Förordningen om elektroniska cigaretter och förpackningar.

Tillverkare och importer av elektroniska cigaretter och förpackningar måste underrätta Folkhälsomyndigheten om sina produkter för att de ska få säljas till konsumenter. Märkning och förpackning av elektroniska cigaretter och förpackningar måste uppfylla vissa krav. Dessutom genomför myndigheten kontroller av vätskor för elektroniska cigaretter för att säkerställa att förbjudna substanser som koffein, taurin, vitamin E eller vitamin E-acetat inte finns i någon testad vätska. Kommuner kan också ta ut avgifter för elektroniska cigaretter och förpackningar för sin övervakning av dessa produkter.

Folkhälsomyndigheten genomför också forskning om sambandet mellan användning av ”snus” eller elektroniska cigaretter och rökning av tobak. Denna forskning bidrar till beslutsfattande om dessa produkter i Sverige. Den svenska regeringen hade föreslagit ett förbud mot nästan alla smakar av vape 2023. Detta förslaget röstades dock ner av den svenska parlamentet i juni 2022. Detta var glädjande för vapers (användare av e-cigg) från hela landet som argumenterade för att olika smakar ska finnas kvar på marknaden. Regeringen hade invänt sig med att tobakssmakade vape juice skulle kunna tillåtas då det är “den smaken som vuxna rökare är vana vid”.

Beslutet om att förkasta detta förslaget mottogs också positivt av experter inom folkhälsan som argumenterar för att olika smakade produkter kan hjälpa vuxna smokers att byta från brennbara cigaretter till mindre skadliga alternativ. De pekar ut att ett forbud mot smaker skulle göra det svårare för vuxna smokers att byta och kunde leda till en ökning av smoking rates (procentandelen av befolkningen som röker).

 

Sammanfattningsvis verkar det som om e-cigg och vaping är här för att stanna i Sverige, många har tagit dem till sig som ett bättre alternativ till traditionella cigaretter. Hur denna trend kommer utveckla sig under tiden återstår att se men för tillfället kan man fortsatt använda sin favoritsmak utan någon rädsla för att den ska bli forbjuden snart.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag