EABT om teveserien Blå ögon: ”Vem försöker de lura?”

Trygghetspartiet i teveserien "Blå ögon". Foto: Johan Paulin / SVT
  • Lördag 21 feb 2015 2015-02-21
E-post 65

OPINION Vår ständige debattör ”En arg blatte talar” har gett sig på att recensera SVTs teveserie ”Blå Ögon”. Trots att han, som väntat, är kritisk till vad han menar är en vänstervridning av SVT och serien, tycker han ändå att det är värt att titta på programmet.

Under hela seriens gång så får vi bevittna hur Alliansen (Samlingspartiet) och Sverigedemokraterna (Trygghetspartiet) kör lömskt fulspel inom politiken.

Man får se hur SD konstant arbetar på att täcka över skandaler och försöka utnyttja tragedier för att vinna röster, detta utan något som helst samvete närvarandes, medan figurer inom Alliansen visar sig ha ingått ett omoraliskt samarbete med lobbyister vilket har lett till ett flertal mord på oskyldiga människor – människor som mördades då dom upptäckte det hemliga avtalet.

Men inte en enda gång förekommer det en motsvarighet till de Rödgröna. Inga vänsterpolitiker, inga socialdemokrater, inga miljöpartister. Dom nämns inte ens i serien via smeknamn.

Eller jo, vänta lite. I nån av dom första avsnittet så får man se hur dottern till den mördade Sverigedemokraten skäller ut två bruna muslimska antirasister som vill beklaga sig över hennes mors död (dom är vän med hennes bror) – trots att dom stod och hetsade och skrek ”INGA RASISTER PÅ VÅRA GATOR” på en demonstration mot hennes döda mors parti innan mordet skedde. Så när man ser en antydan till rödingar så framställs dom alltså som goda offer.

Vilka tror SVT att dom lurar med den här serien egentligen?

Jag måste dock säga: Jag tyckte om ”Blå Ögon”. Jag tycker att det är en serie som är värd att titta på. Propagandan får man helt enkelt ta med en nypa salt. Det är välskrivet och underhållande, avsnittet där nazisterna gör ett attentat mot Stockholmsbörsen var både fruktansvärt och fantastiskt. Jag satt verkligen och tittade med spänning, ivrigt undrandes vad som skulle ske härnäst.

Och sättet dom avbildar det politiska fulspelet på var väldigt autentiskt och givande, men däri ligger även problemet: ALLA partier är sådana! Det är knappast unikt för borgare och Sverigedemokrater att försöka täcka över skandaler och göra vad som helst för att vinna väljare.

Hur kan SVT få för sig att deras tittare är så fruktansvärt dumma i huvudet? Fast å andra sidan så har jag kommit över recensioner där personer säger att serien är så ”nära verkligheten”, en påstod till och med att ”verkligheten överstiger fantasin”. Jag antar att den här statliga propagandan kanske inte är så ineffektiv ändå.

TV-serien Blå Ögon gör verkligen ett klart exempel av vart SVT ligger rent politiskt: det är inte åt höger iallafall.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag