Ebba Busch: Elprisstöd kommer i februari

Bild: regeringen.se
  • Onsdag 30 nov 2022 2022-11-30
E-post

Elprisstödet till svenska hushåll kommer att betalas ut i februari 2023. Men när företagen får det är ännu inte klart. Det meddelar energi- och näringsminister Ebba Busch samt socialförsäkringsminister Anja Tenje (M) vid en pressträff på onsdagen.

Stödet kommer att betalas ut till kunder i elprisområde 3 och 4 (södra och mellersta Sverige) för att hjälpa med de höga elkostnaderna. I område 3 kommer stödet att var 50 öre per kWh och 79 öre i område 4.

– Stödet kommer att beräknas utifrån den förbrukning som kunderna har haft under perioden oktober 2021 till september 2022. Men syftar då till att lindra situationen för den kommande svåra tiden, även om man utgår ifrån historiska data, säger Ebba Busch på pressträffen.

Läs även: Ny elprischock hotar när reaktor stängs för reparation

Utbetalningen av stödet kommer ske i två led där den första kommer att gå till hushållen och den andra till företagen. Busch meddelar att frågan om stödet till företagen håller på att beredas.

– Givet att vi fick beskedet ifrån Energimarknadsinspektionen en bit in i november så kommer vi helt enkelt behöva mer tid för att på gott sätt bereda frågan om stödet till företagen, säger Busch.

Försäkringskassan står för utbetalning

Om inget oväntat inträffar kommer utbetalningen till hushållen att ske i februari.

– En planering påbörjas nu för att utbetalningarna ska kunna påbörjas under februari månad, om inget oförutsett sker, säger socialförsäkringsminister Anja Tenje.

Pengarna till hushållen kommer att betalas ut av Försäkringskassan och kommer att ske per automatik. Därmed ska man inte behöva fylla i någon ansökan för det.

– Vi är allvarstyngda av komplexiteten i den här uppgiften och framför allt att det behöver ske med en väldigt hög hastighet, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg, som också medverkar på pressträffen

Han utgår ifrån att man kommer nå tidsplanen om utbetalningar i februari.

– Så som planeringen nu ser ut tror vi att vi kan klara av den tidsplanen. Men jag kan inte lova att det går i lås. Det är under förutsättningen att inget oförutsett inträffar, säger han.

Samtidigt understryker han att frågan om elstöd är komplex och att man måste få fram en modell så att pengarna hamnar i rätt händer. Först när alla bitar är på plats kommer ett utbetalningsdatum att kunna meddelas.

– När det väl sker kommer det att gå väldigt fort, säger Öberg.

Läs även: Fiasko för regeringen i DN/Ipsos efter sveken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag