Eberhard sågar Stenevis uttalande: ”Har ingen som helst substans i verkligheten”

Märta Stenevi och David Eberhard. Foto: SVT Play / Nyheter Idag
  • Torsdag 22 apr 2021 2021-04-22
E-post 4251

SVERIGE Språkröret och jämställdhetsministern Märta Stenevi (MP) menar att det finns normer i Sverige som leder till att män slår kvinnor. En felaktig och farlig uppfattning, säger psykiatern David Eberhard.
– Inte ens i den kriminella miljön är det här en norm, utan det är en antinorm, säger han.

Mäns våld mot kvinnor är ett ämne som står högt på dagordningen efter att fem kvinnomord skett i Sverige under de senaste veckorna. Märta Stenevi har kommenterat saken TV4:s Efter fem:

– Det är någonting som är djupt, djupt fel i att vi 2021 fortfarande lyckas fostra så många män och pojkar att slå och misshandla och i de värsta fallen döda sina närstående, sina partners. Det är också en normfråga som vi behöver ta i en gång för alla, för det måste vara stopp på mäns våld mot kvinnor nu.

”För att långsiktigt stoppa våldet måste vi bryta de destruktiva mansnormer som gör att pojkar växer upp till män som slår”, skriver Stenevi och hennes partikamrater i en debattartikel.

David Eberhard är psykiater, författare och debattör, och han sågar ministerns resonemang.

– Det har kommit att bli någon form av standarduttalande från vissa håll, säger han.

I sin bok Det stora könsexperimentet utforskar han frågan om det finns en manlig norm som sanktionerar våld mot kvinnor.

– I enskilda subkulturer kan det sannolikt finnas, men det är absolut inte någonting som är en norm i samhället, och det är absolut ingenting man lär ut till småbarn, att det är okej att slå sin respektive. Tvärtom, skulle jag säga.

– Till och med i fängelser är det ju så att de som har lägst status efter pedofiler är de som slår sina respektive. Så inte ens i den kriminella miljön är det här en norm, utan det är en antinorm, säger Eberhard.

– Den här gruppen som slår sina respektive kännetecknas ju av väldigt låg status på alla plan. Så det här är bara ett farligt uttalande. Det har ingen som helst substans i verkligheten.

Logga in eller skaffa en prenumeration för att läsa Eberhards svar på frågorna:

– varifrån kommer uppfattningen att pojkar fostras till att slå?

– hur kommer det sig att vissa män är våldsamma mot kvinnor?

– vad kan samhället göra åt det?

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag