Efter att de kört ut IS: Nu strider Irak och Kurdistan om Kirkuk

Peshmerga. Foto: Flickr
  • Måndag 16 okt 2017 2017-10-16
E-post 213

KIRKUK De som tidigare drivit ut Islamiska Staten från Kurdistan och Irak har nu börjat strida mot varandra i staden Kirkuk. Det är kurdiska peshmerga-styrkorna och Iraks armé och shiamiliser som öppnat eld mot varandra. Tio peshmerga uppges ha dödats i stridigheterna. Iraks armé har intagit Kirkuks flygplats

När Islamiska Statens rensats ut från de områden de ockuperade börjar en annan strid, den mellan Irakiska regeringsstyrkor och peshmergatrupper tillhörande Södra Kurdistan/KRG.

KRG har nyligen utropat självständighet efter en folkomröstning i september.

Kirkuk är en av de städer som kommit att bli omtvistade mellan kurderna och Irak. Staden är omgiven av oljefält och den Irakiska centralregeringen har svarat kurderna med att skicka armén mot Kirkuk.

Tio peshmergasoldater uppges ha dödats i striderna. Iraks armé har intagit Kirkuks flygplats.

Både peshmerga och den irakiska armén har tränat och finansierats av USA, men trots det är Iraks shiamiliser uppbackade av Irans revolutionsgarde, en av USA:s fiender.

Striden om Kirkuk är således inte bara en strid mellan irakier och kurder, det är en del av en större geopolitisk konflikt där stormakter försöker ökar sitt respektive inflytande.

Det finns en risk att striderna kring Kirkuk eskalerar till att bli ännu ett krig i Mellanöstern.

Peshmergasoldaternas befäl säger till Rudaw att Iraks attack mot Kirkuk är en ”krigsförklaring”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag