Efter attacken mot asylboendet: Så vill Nordisk Ungdom radikalisera samhället

Fredrik Hagberg berättar om hur Nordisk Ungdom vill radikalisera samhället. Foto: Privat
  • Lördag 15 aug 2015 2015-08-15
E-post 216

NYHETSPODDEN Ett asylboende attackeras och hotas efter IKEA-dådet, inte minst av den radikala organisationen Nordisk Ungdom. Nyheter Idag har undersökt vad som egentligen driver de här utomparlamentariska aktivisterna till att skrämma andra människor. – Vi är inte ett politiskt parti, vi behöver inte förhålla oss till de parlamentariska spelreglerna, berättar Fredrik Hagberg.

I veckan kunde Nyheter Idag berätta att den radikala utomparlamentariska organisationen Nordisk Ungdom genomfört en aktion mot ett asylboende i Arboga där bland annat äggkastning förekom. Så sent som natten till lördagen rapporterade Aftonbladet att polisen funnit brandfarlig vätska utanför asylboendet och att även polisens bombgrupp varit på platsen.

Hoten mot boendet har sin bakgrund i den blodiga knivattacken på ett IKEA-varuhus i Västerås som krävde livet av en mamma och hennes son. Händelsen har väckt mycket starka reaktioner i Sverige och det är dessa känslor som Nordisk Ungdom försöker spela på, berättar Fredrik Hagberg, talesperson för Nordisk Ungdom, i Nyhetspodden.

– Vi visar känslor som folk faktiskt har, det är såhär folk känner. Folk är arga, folk är förbannade.

Vill radikalisera samhället med utomparlamentariska metoder

Hagberg utvecklar sitt resonemang där han mellan raderna berättar att målet med aktionerna är att fler människor ska lämna internetmiljön och istället visa sitt missnöje, eller rentav hat, ute i verkliga livet. En slags medveten radikalisering av invandringskritiker.

– Det är ingen som bryr sig om en bild på Facebook. Fuck det där. Folk måste ge sig ut och protestera.

Att attackera asylboenden med äggkastning kan möjligen tyckas något oskyldigt för en del, men samtidigt beskriver flera medier hur de boende upplever en rädsla. I ljuset av IKEA-attacken och den hatfyllda stämning som nu råder i sociala medier riskerar sådana aktioner att ytterligare skruva upp temperaturen i en mycket känslig samtidsfråga. Och det är precis vad Nordisk Ungdom vill uppnå, en radikalisering.

– Vi är inte ett politiskt parti, vi behöver inte förhålla oss till de parlamentariska spelreglerna, förklarar Hagberg.

Chang och Kristian djupdyker i hur Hagberg från organisationen Nordisk Ungdom resonerar och tänker. Samtalet berör långt ifrån bara attacken mot asylboendet, utan vi pratar även om att de åkt ner till Ukraina för att stötta högerextrema Svoboda, att de fått sin Facebooksida avstängd samt vilken ideologi de vilar på. Men även att Nordisk Ungdom är positiva till direktdemokrati samt varför Hagberg inte vill ta avstånd från nazism.

Nedan kan du lyssna på Nyhetspodden där vi pratar med Fredrik Hagberg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag