Efter IT-skandalen: Privatpersoner kräver skadestånd från Transportstyrelsen

  • Måndag 2 okt 2017 2017-10-02
E-post 304

STOCKHOLM Flera privatpersoner med skyddade identiteter kräver skadestånd från Transportstyrelsen eftersom IT-skandalen har tvingat dem till att vidta åtgärder för att skydda sig själva. Privatpersoner har vänt sig även till polisen för att polisanmäla Transportstyrelsen för IT-skandalen.

Efter avslöjandet om IT-skandalen hos Transportstyrelsen i somras har flera privatpersoner tvingats byta ID-handlingar. Nu har flera personer anmält myndigheten för IT-skandalen och kräver skadestånd, det uppger Sveriges Radio.

Efter att Transportstyrelsen outsourcat sin IT-drift har det framkommit att icke säkerhetsklassade personer i bland annat Tjeckien och Rumänien fått tillgång till säkerhetsbelagda uppgifter. Nyheter Idag kunde även avslöja att före detta serbiska militärer haft tillgång till Transportstyrelsen IT-nätverk.

LÄS ÄVEN: Nyheter Idag avslöjar: Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk

Flera personer har nu bytt ID-handlingar i rädsla över vad utländska makter och aktörer kan göra med deras personinformation.

Johan, som i verkligheten har ett annat namn, har blivit utsatt för mordförsök på grund av hans tidigare arbete mot organiserad brottslighet. Johan har levt med skyddad identitet och måste nu byta namn, pass och körkort på grund av IT-skandalen.

– Risken finns att mina personuppgifter kan ha röjts, så nu måste jag byta namn och alla mina tidigare id-handlingar, säger Johan till Sveriges Radio.

Nu har 17 privatpersoner gått till Justitieombudsmannen, JO, och anmält Transportstyrelsen. Andra har valt att polisanmäla myndigheten och vill att polisen ska utreda IT-skandalen som en brottslig handling. Hittills har Transportstyrelsen fått in 18 brev med skadeståndskrav. Breven har skickats av, bland annat, personer som menar att Transportstyrelsens agerande har lett personer med skyddad identitet till att vidta åtgärder för att skydda sig själva, något som innebär en stor ekonomisk kostnad för dem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag