Efter kritiken: Linnéa Claeson slutar som krönikör på Aftonbladet

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Foto: Viktor Gårdsäter/Creative Commons CC BY 3.0 Linnea Claesson
  • Måndag 27 jan 2020 2020-01-27
E-post 1620

Föreläsaren och influencern Linnéa Claeson slutar som krönikör på Aftonbladet. Claeson började på tidningen år 2017, efter att hon uppmärksammats i flera medier för sitt Instagramkonto Assholesonline som behandlade sexuella trakasserier. Under hösten har Claeson anklagats för att överdriva och hitta på, bland annat av idrottsstjärnan Patrik Sjöberg.

Den omdiskuterade föreläsaren och influencern Linnéa Claeson slutar som krönikör på Aftonbladet. Det meddelar Claeson själv i sin sista krönika som publicerades på lördagen.

”Efter två och ett halvt år och fler än 70 kolumner för Aftonbladet är det här min sista. Nu är det dags att gå vidare till andra projekt, och en del andra uttryck, men vi möts igen på andra ställen och mitt samarbete med Aftonbladet slutar inte här utan vi har nya grejer som väntar er läsare”, skriver Claeson.

Läs även: Aftonbladet-krönikören Linnéa Claeson i blåsväder – utpekad som plagiatör

Handbollsspelaren och juridikstudenten Linnéa Claeson blev känd för Instagramkontot Assholesonline där hon publicerade sexuella trakasserier, ofta med slagfärdiga och humoristiska svar på tal.

Under 2017 framträdde Linnéa Claeson i flera stora medier, bland annat som sommarpratare i P1, och började också skriva krönikor i Aftonbladet. Hon har utsetts till Goodwill-ambassadör för organisationen Kvinna till Kvinna och till Årets Jurist 2018 av Dagens Juridik.

Läs även: Så hånas ”årets jurist”-priset som gick till Linnea Claeson

Claeson har varit en flitigt anlitat och välbetald föreläsare, och i början av december 2018 hamnade hon i blåsväder efter att hon i en krönika i Aftonbladet beskrivit en föreläsning inför gymnasieelever i Härnösand som kaosartad och full med sexistiska och homofoba utrop och angrepp.

– Vi vuxna som var där känner inte igen oss i den kraftfulla beskrivningen, sade emellertid Sara Mattsson, rektor för Wendela Hellmanskolan i Härnösand, till SVT Västernorrland

Läs även: Rektor på utpekad skola sågar Linnéa Claeson: ”Hon förstärker situationen”

Efter att podcasten Haveristerna i september 2019 gick igenom ett antal av Linnéa Claesons påståenden om sexuella trakasserier växte kritiken mot Claeson under hösten, och i slutet av november skrev idrottsstjärnan Patrik Sjöberg, som själv utsattes för sexuella övergrepp som ung, att Claeson ”kan dra åt helvete i mitt namn”.

I januari avslöjade Sydsvenskan att Linnéa Claeson har en tidigare okänd anställning som kommunikatör vid Lunds tekniska högskola, i anslutning till projektet Full täckning, som handlar om att få till bättre mobiltäckning på den svenska landsbygden.

Läs även: Linnea Claeson föreläste hos kommun för 120 000 kronor: ”Hon pratade om jämställdhet”

Claeson är anställd vid projektet fram till september 2020 och får en deltidslön på 25 procent av grundlönen som är på 40 000 kronor i månaden.

Enligt Per Ödling, professor i bredbandskommunikation vid institutionen för elektro- och informationsteknik, har Claesons anställning vid tekniska högskolan ingenting att göra med hennes karriär som influencer.

– Nej, vad hon gör på Facebook eller Instagram har inte med det här att göra, säger Ödling till Sydsvenskan.

Läs även: Patrik Sjöberg till attack mot Linnéa Claeson: ”Du kan dra åt helvete i mitt namn”

Lyssna även på: Nyheter Idag-podden med Markus Allard:”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag