Efter mordet på Einár – Damberg kritisk till gangsterromantiken

Mikael Damberg (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 25 okt 2021 2021-10-25
E-post

SVERIGE Efter dödsskjutningen av rapparen Einár sågar inrikesminister Mikael Damberg (S) glorifieringen av gangsterlivet.
– Men jag som ledamot i regeringen ska inte kritisera låttexter, säger han.

I P1-morgon på måndagen intervjuades Mikael Damberg med anledning av mordet på den unge rapparen Einár.

– Det är ju en väldigt farlig värld han har varit i under lång tid, och det har också skildrats i en del av de här texterna. Så, att det kan inträffa något i de här miljöerna är ju tyvärr inte förvånande, säger Damberg.

SR: Det låter som du kanske inte var så chockad när du fick det här beskedet.

– Jag blev chockad över att ytterligare ett mord skedde i Sverige och att det var en ung människa som förlorade sitt liv. Men det här är ju en person som har levt i en väldigt farlig miljö under lång tid och han har skildrat det själv.

Mikael Damberg är kritisk till att gangsterlivet glorifieras i en viss subkultur bland unga människor.

– Bilden av det här gänglivet är ju så mycket mer glamorös än det verkliga livet, och det där tror jag är ett problem för man lockar in unga människor eller tvingar in unga människor i den här gängkulturen, säger han.

Angående gangsterrap och texterna som förekommer i den musikgenren säger han så här:

– Om man glorifierar våld eller glorifierar den här gängkulturen som leder till att väldigt många unga människor hamnar i missbruk, hamnar i kriminalitet och kanske aldrig får se sin 25-årsdag, det är klart att man måste kunna diskutera det.

– Men jag som ledamot i regeringen ska inte kritisera låttexter – det är inte det som är problemet. Problemet är den subkultur där man tror att det här gänglivet är glamoröst och enkelt när det är precis tvärtom.

SR: Finns det något ansvar från oss i media, hur vi lyfter upp enskilda artister eller premierar, till och med prisar dem?

– Det får ni diskutera själva, säger Damberg som menar att det är upp till medierna att ta eget ansvar och göra sina egna avvägningar.

Läs även: Dinamarca: Fattigdom bakom att rapparen Einár mördades

Läs även: Hån och hat mot Einár efter mordet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag