Efter Rinkeby: Nu sprids en mörk Sverigebild över hela världen

Nu sprids en bild av att Sverige har problem i invandrartäta förorter. Bilden är tagen i samband med upploppen i Rinkeby. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 21 feb 2017 2017-02-21
E-post 2041

VÄRLDEN Kaos, okontrollerad invandring, ghetton och en regering som tappat fotfästet. Det är några av omdömena i sociala medier internationellt efter att videobilder kablats ut av de våldsamma upploppen i Rinkeby, bara timmar efter att svensk media hånade Donald Trump som varnade för just situationen i Sverige.

Den internationella bilden av Sverige mörknar rejält efter att videobilder från nattens våldsamma upplopp i Rinkeby kablats ut i sociala medier över hela världen. I samband med upploppen, som Nyheter Idag tidigare rapporterat om, utsattes butiker för plundring och en butiksägare blev misshandlad. Ytterligare en person blev misshandlad.

Ett flertal bilar stacks i brand och polisen attackerades med stenar. Vid ett tillfälle var situationen så pass hotfull att en polis tvingades avlossa skott från sitt tjänstevapen för att freda sig. Händelsen har skapat rubriker i internationella medier, inte minst i USA.

Bara timmar efter att svensk media hånade Donald Trump

Att Sverigebilden får sig en extra törn beror till viss del på svenska medier. Efter att Donald Trump i ett tal i Florida nyligen hänvisade till ett teveinslag i Fox News om situationen i Sverige har svenska medier gått till motattack. Inte minst har svenska politiker från regeringspartierna förklarat att Trump sprider en felaktig bild när han menar att invandringen skapar problem i Sverige.

– Uttalandet riskerar att felaktigt understödja odemokratiska krafter även i Sverige. Vi får inte låta verkligheten kidnappas av osanningar som blir till sanning genom att de uttalas tillräckligt många gånger, förklarade Pernilla Stålhammar (Mp) till Aftonbladet.

Även utrikesdepartementet reagerade mot USAs president och twittrade att de gärna informerar Trump om hur det egentligen ligger till med migrationen till Sverige.

Flera Trump-kritiker hävdade i sociala medier att Trump inte visste vad han pratade om. Samtidigt ifrågasatte flera svenska medier tv-inslaget i Fox News och menade att bilden av problem i invandrartäta förorter är kraftigt överdriven och ibland rentav falsk.

Men bara timmar senare startade upploppen i Rinkeby vilket blev en internationell snackis, inte minst med anledning av föregående diskussion. Det våldsamma upploppet tolkas av flera debattörer som att Trump hade rätt i sina påståenden om Sverige, men även påståenden om att medier inte berättar hela bilden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag