Efter romska rättegångarna – Malmöpolitikern får sitta kvar

Bild: Malmö stad/Mrkommun/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 22 jun 2021 2021-06-22
E-post 248

MALMÖ Frida Trollmyr (S), kommunalråd i Malmö, informerades om att det förekom hedersförtryck och korruption inom kommunala verksamheter, men vidtog inga åtgärder. Nu meddelar hennes parti Socialdemokraterna att man fortfarande har förtroende för henne.

Kvällsposten har publicerat en serie artiklar om att ett parallellt romskt rättssystem bedrivits i kommunala lokaler i Malmö av personer som anställts av kommunen för att jobba med inkludering.

Frida Trollmyr, som är ordförande i kulturnämnden och Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, hävdade först att hon inte hade någon kännedom om detta. Men Kvällsposten har kunnat visa att hon larmades om en så kallad romsk rättegång redan i september förra året, i ett samtal som spelades in.

– Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord, sade Trollmyr till den romske mannen, och hänvisade honom till polisen.

Läs mer: Malmöpolitiker (S) vågade inte stoppa romska rättegångar: ”Då begår jag politiskt självmord”

Efter avslöjandet har flera partier krävt att Trollmyr ska avgå, men Socialdemokraterna meddelar att hon har fortsatt förtroende.

– Det viktigaste när folk hör av sig till enskilda förtroendevalda om oegentligheter eller olagligheter är att den första rekommendationen alltid blir att den enskilde skall polisanmäla. Det uppfattar jag att Frida har gjort och det är så man ska agera som förtroendevald för Socialdemokraterna, säger Joakim Sandell, S-ordförande i Malmö, till Kvällsposten.

Kvällsposten: När den romske mannen kom till Frida Trollmyr med uppgifter om hedersförtryck, korruption och romska rättegångar i kommunal regi, hade det inte varit rimligt av henne att undersöka saken närmare då?

– Jag tycker det rimliga i det här fallet är att den romska mannen vänder sig till polisen och göra en polisanmälan. Precis det som Frida bad honom göra.

Kvällsposten: Hur tolkar ni i partiet hennes svar om att det vore politiskt självmord att lägga ner verksamheten?

– Den kommentaren har Frida på Facebook och i intervju med Sydsvenskan sagt att hon tycker var slarvig, och jag håller med. Det finns inget i detta som skulle vara ett politiskt självmord.

Trollmyr har avböjt att ställa upp på en ny intervju med Kvällsposten.

Läs även: SD:s sluga spel: Begäran om misstroende mot Löfven var skriven innan Dadgostars presskonferens

Läs även: Två döms för att ha anstiftat korankravallerna i Malmö

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag