Efter sexattackerna i Köln: Upprop bland svenska journalister – Markerar mot ”vita män”

Skärmdump Twitter
  • Onsdag 6 jan 2016 2016-01-06
E-post 5349

SVERIGE Efter nyårshelgens sexattacker i Köln går flera svenska journalister ut på Twitter och markerar mot ”vita män”. En av dem är Sydsvenskans journalist Sofie Dahlstedt som påstår sig ha blivit sexuellt trakasserad av en ”vit man” så sent som under dagen idag. Men när Nyheter Idag ringer upp henne vill hon inte svara på frågor. – Vänta, vad är Nyheter Idag för slags nyhetsmedium? frågar hon sig.

Över 90 tyska kvinnor har nu anmält att de under nyårsnatten utsattes för sexuella ofredanden utanför Kölns centralstation. Den brittiska socialdemokratiska tidningen Daily Mirror skriver idag att övergreppen inträffade efter att omkring 1000 arabiska och nordafrikanska män samlats i stadskärnan.

En 18-årig tysk flicka, som bara omnämns som ”Michelle”, är en av många tonåringar som talat ut i tysk TV om mardrömsnatten. Hon var långtifrån ensam i centrala Köln, utan umgicks med sina vänner. Totalt var de elva stycken i kompisgänget som skulle fira nyår tillsammans.

Plötsligt omringades kompisgänget av mellan 20 och 30 män som enligt polisen har arabisk eller nordafrikansk bakgrund.

– De var fulla av ilska och vi var tvungna att se till att de inte lyckades släpa iväg med någon av oss. De tafsade på oss och vi försökte ta oss därifrån så snabbt som möjligt, berättar Michelle.

Svenska journalister i upprop

Med anledning av nyårsnattens sexattacker i Köln startade under eftermiddagen idag ett upprop på Twitter av Expressenjournalisten Irena Pozar. Men uppropet är inte riktat mot arabiska eller nordafrikanska sexualförbrytare, utan mot ”vita män”.

”Handen upp alla som någon gång blivit sexuellt trakasserade av en vit man”, skriver Pozar.

Flera svenska journalister och politiker har hörsammat uppropet och svarar att de trakasserats sexuellt av en vit man. En av dem är Liberalernas HBT-profil Maria Jern.

En annan som svarat på uppropet är Sydsvenskans journalist Sofie Dahlstedt som hävdar att hon så sent som under dagen idag utsatts för sexuella trakasserier av en vit man. När Nyheter Idag ringer upp henne och frågar om det verkligen stämmer och om det är något hon utsatts för av sina journalistkollegor på sin arbetsplats vill hon inte svara på frågor.

Skärmdump Twitter

Skärmdump Twitter

– Vänta, vad är Nyheter Idag för slags nyhetsmedium? frågar hon sig.

Det är en liberalkonservativ webbtidning.

– Oj, nej, jag pratar inte med sådana.

Därefter lägger hon på luren. När vi ringer upp igen för att fråga om hon vill läsa sina citat innan publicering poängterar hon att hon är ledig idag.

– Jag förstår inte varför du inte respekterar att jag är ledig idag, jag vill inte prata med er. Sluta ring mig, säger hon.

Dahlstedt har nu tagit bort sitt påstående från Twitter om att hon under dagen sextrakasserats av ”vita män”. Det är oklart varför hon tagit bort inlägget.

Uppdatering:

Sofie Dahlstedt har efter publiceringen av denna artikel hört av sig via mejl där hon skriver att hon med trakasserier från vita män menar att hon ibland får otrevliga mejl i sin egenskap av krönikör. Såhär skriver hon:

”När jag skriver att jag utsätts för trakasserier av vita män så sent som idag syftar jag på otrevliga och hotfulla mejl jag får i egenskap av krönikör (av alla möjliga olika män – jag bildgooglar inte deras hudfärg men de brukar mest vara herrar som heter t ex Ulf och Bengt).”

Se även:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag