Efter skandalerna: Statliga bidrag till SSU utreds

SSU-ordförande Philip Botström. Bild: Simon Röder/SSU samt SSU Skåne/Facebook
  • Lördag 3 Nov 2018 2018-11-03
E-post 767

Avslöjandena om homohat och antisemitism kan innebära att SSU blir av med sina statsbidrag. MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, kommer att inleda en särskild granskning och se om det finns något som kan påverka SSU:s ansökan, meddelar myndigheten på sin hemsida.

2018 fick SSU två miljoner kronor i statliga bidrag från MUCF. Hur det blir med framtida bidrag är oklart efter den senaste tidens avslöjanden om radikala åsikter inom SSU Skåne. Något som började med Samhällsnytts avslöjande om SSU:aren i Hässleholm Omar Al-Ganas som uttalat judehat. Därefter har fler och fler uppgifter om antisemitism, islamism och homohat avslöjats av bland andra Expressen.

Flera medlemmar ska ha hetsat mot homosexuella på distriktets årskonferenser.

– SSU Malmö och Hässleholm sa att homosexuella är smutsiga, att de har större risk att få sjukdomar för att de ”ligger runt i större grad”, vilket inte stämmer, säger en källa till Expressen.

Årskonferenser brukar avslutas med att man gemensamt sjunger ”Internationalen”. I Skåne så drog den styrande falangen i stället igång en sång på arabiska, uppger Expressen.

Den förre ordföranden för SSU Skåne, Rizwan Elahi representerade samtidigt den muslimska Ahmadiyyarörelsen. I ett tal till medlemmar i rörelsen så förkunnade Elahi:

– När ateismens omoraliska idé etableras måste vi förklara varför vi måste finna vår skapare. Vi måste också våga göra detta med en enorm övertygelse.

Elahi uppger till Expressen att uttalandet är taget ur sitt sammanhang och att han inte tycker att ateister behöver vara omoraliska.

En tidigare SSU-ordförande, Kristina Linderoth beskriver stämningen inom SSU för Sydsvenskan:

– Om du tänker dig killarna på högstadiet som alla var rädda för. Som skrek och var högljudda och slog i saker och använde sin kroppshydda för att visa att de bestämde. Kort stubin, explosiva. Tänk dig att de killarna blivit 30 år och fått maktpositioner och vet hur man agerar manipulativt. Då har du gängets ledare i ett nötskal, säger hon.

SSU:s ordförande Philip Botström har hela tiden förnekat kännedom om de radikala åsikter som torgförts inom SSU Skåne. Men Ledarsidorna kunde under fredagen avslöja att Botström, tillsammans med Socialdemokraternas starka kvinna i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh, fått ett mejl med beskrivningar om händelser på ett läger på kursgården Bommersvik i somras.

Bland annat vägrade vissa medlemmar delta i Pride på grund av religiösa skäl och en annan medlem, som brutit med sin familj på grund av hedersförtryck, blev kallad ”landsförrädare”.

MUCF meddelar på sin hemsida kortfattat att man nu inleder en särskild granskning av SSU för att avgöra om händelserna inom ungdomsförbundet påverkar de statsbidrag som SSU årligen ansöker och får. Förra socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg som petades av partiet efter att hon avslöjat islamistisk entrism i partiet, uppmärksammar på Twitter MUCF:s besked.

Tidigare i år nekades SUM, Sveriges unga muslimer, statliga bidrag efter att en rapport visat att aktivister och sympatisörer för radikala islamistiska rörelser haft ledande positioner i organisationens lokala föreningar. Det fanns även kopplingar till företrädare för Muslimska Brödraskapet.

Läs mer: Sveriges Unga Muslimer nekas statsbidrag

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag