Efter skjutningarna: Morgan Johansson öppnar för visitationszoner

Morgan Johansson (S) på S-kongressen. Foto: Faksimil SVT Play
  • Fredag 1 sep 2017 2017-09-01
E-post 6

SVERIGE Justitieminister Morgan Johansson är intresserad av att införa ett system av visitationszoner efter dansk modell. Modellen har mött kritik för att vara ett ingripande i medborgares integritet, bland annat från dåvarande inrikesminister Anders Ygeman när Moderaterna presenterade samma förslag i februari 2017.

Under de senaste 6 månaderna har 25 personer dödats i skjutningar i Sverige. Justitieminister Morgan Johansson uppger nu att han är intresserad av den danska modellen med visitationszoner för att bekämpa vapentillgången, det skriver SVT Nyheter.

Enligt siffror från den svenska polisen har det från januari till juli i år skett 178 skjutningar runt om i landet, antalet döda är 25 och antalet skadade 73.

2004 infördes ett system av visitationszoner i Danmark, det innebär att dansk polis kan införa tillfälliga visitationszoner där polisen kan visitera folk för att söka efter till exempel vapen utan skälig misstanke. Under sommaren 2017 införde dansk polis visitationszoner på två ställen i Köpenhamn för att motverka tillgången på vapen på allmän plats.

Om ett förslag om visitationszoner ska förberedas menar Morgan Johansson att den svenska regeringen kan lära sig av det danska systemet.

– Jag skulle gärna vilja ta del av erfarenheterna av det danska systemet för att se hur det fungerar, säger justitieminister Morgan Johansson, till SVT Nyheter.

Moderaterna föreslog redan i februari 2017 att Sverige bör lagstifta om ”zonförbud” efter dansk modell. Då mötte förslaget kritik från den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman.

– För att vi i grunden har de här möjligheterna i ramen för polislagen och det är bättre att döma dem som exempelvis säljer knark till fängelse än att säga att de inte får vistas på Sergels Torg, sa Anders Ygeman, till SVT Nyheter.

Systemet med visitationszoner kritiseras för att det skulle utgöra ett ingrepp i medborgares personliga integritet .

Morgan Johansson menar att man måste väga in kritiken av systemet men att de effekter som dansk polis har sett av visitationszoner gör att systemet förblir av intresse.

– Det skall naturligtvis alltid vägas mot integritetsaspekterna, men som jag förstår det så har det haft effekt i Danmark och jag ska med intresse se vilka utvärderingar som finns, säger Morgan Johansson, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag