Efter tortyren på kyrkogården – två män begärs häktade för våldtäkt

21-åringen ska avtjäna ett fängelsestraff för mordbrand Foto: Nyheter Idag/Polisen/Solna Tingsrätt
  • Tisdag 25 aug 2020 2020-08-25
E-post 10682

SOLNA En 18-årig och en 21-årig man begärs häktade för bland annat människorov, grov misshandel och våldtäkt efter den brutala misshandeln av två minderåriga pojkar på kyrkogården Norra begravningsplatsen i Solna natten till söndag. Båda männen har invandrarbakgrund. En av männen har precis blivit dömd till ett fängelsestraff för mordbrand.

Tidigt på söndagsmorgonen upptäckte förbipasserande männens offer, två minderåriga pojkar som var avklädda och skadade.

– Målsägande fick kontakt med ett vittne som kom förbi, som i sin tur kontaktade polisen. Polisen fick information om två personer som kom springande längs en smal gång och kunde få tag i dem, säger åklagare Anders Tordai till Aftonbladet.

Nu begärs de två männen häktade för människorov, grov misshandel, våldtäkt och grovt rån. Enligt uppgift till Aftonbladet pågick männens övergrepp på de minderåriga pojkarna i flera timmar.

– Jag kan bekräfta att bägge offren har blivit knivhuggna i benet, säger kammaråklagare Anders Tordai till SVT Stockholm.

– De har blivit av med sina kläder och utsatta för våld. Det verkar ha pågått under större delen av natten, från midnatt till ungefär klockan åtta på morgonen, säger Tordai.

Den ene misstänkte mannen är 21 år och invandrare från Iran. 2014 blev han svensk medborgare. Han dömdes i i början av juli av Nacka tingsrätt till fängelse i 18 månader för mordbrand. Mordbranden gällde en bil som en kompis till 21-åringen hade som han hjälpte till att elda upp, ett försök till försäkringsbedrägeri. Han är även dömd för andra brott som stöld och narkotikabrott.

Den andre mannen är 18 år, född i Sverige, och andra generationens invandrare (hans pappa är invandrare från Tunisien). Han har dömts till ungdomsvård för försök till stöld.

Aftonbladet uppger att båda de misstänkta männen är kända av polis och socialtjänst sedan tidigare.

Med det svenska systemet för åldersrabatt kommer 18-åringen att om han åtalas och döms enligt praxis få sitt straff halverat.

21-åringen kommer inte att få någon åldersrabatt.

Det grövsta brottet männen är misstänkta för, människorov, ger mellan 4 och 18 års fängelse. Ofta utdöms straff i den lägre delen av skalan.

”Det jag kan säga i nuläget är att min klient förnekar brott. Mer än så kan jag inte säga i nuläget med hänsyn till restriktioner”, skriver Gabriella Alnemark, en av männens advokater, till TT i ett mejl.

Vet du mer? Tipsa reportern på [email protected]

Uppdatering 2020-08-26: Uppgiften om när domen angående mordbrand meddelades av Nacka tingsrätt har rättats.

Bli en av Nyheter Idags prenumeranter!

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad, för det är tack vare våra prenumeranter som vi kan fortsätta att utmana Mediesverige.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag