Egen majoritet för S, V och MP i SvD/Novus

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Fredrik Hjerling/Miljöpartiet CC BY-NC-ND 2.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 26 aug 2023 2023-08-26
E-post

Socialdemokraterna får den högsta siffran sedan 2009 i augusti månads mätning från SvD/Novus. Hade mätningen blivit valresultat hade S tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet fått en egen majoritet på 51 procent.

Med hela 38,4 procent i SvD/Novus augustimätning får Socialdemokraterna sitt högsta resultat i Novus mätningar sedan 2009, efter att ha ökat med 1,4 procentenheter sedan förra mätningen.

Samtidigt ökar Vänsterpartiet och Miljöpartiet med sammanlagt 1,1 procentenheter, vilket innebär att de tre vänsterpartierna får en egen majoritet på 51 procent i mätningen. Hade mätningen blivit valresultat hade vänsterblocket alltså kunnat ta makten utan hjälp från Centerpartiet.

– Det är visserligen tre år till nästa val, men den sittande regeringen borde absolut vara oroad. Tidöpartierna gick till val på att peka på de stora samhällsproblemen och att S inte klarade av att lösa dem. Men nu sitter de i samma sits och kan inte peka på några ljuspunkter, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SvD och fortsätter:

– Regeringen måste bli bättre på att leverera och visa att man har styrfart framåt, bland väljarna är det skakigt när det gäller tilltron till regeringens möjligheter att lösa utmaningarna.

På den blågula sidan går det framförallt dåligt för Sverigedemokraterna, som tappar 1,6 procentenheter och därmed bara når 17,3 procent, alltså ett sämre resultat än valet 2018, då partiet fick 17,5 procent.

– SD tappar till de båda stora partierna. Regeringen har gett Sverigedemokraterna rollen som lite vilda, men de som röstar på SD vill ju att de ska lösa problem också. Nu verkar de mer fixerade på att vara mot islam än för ett stabilt Sverige som är med i Nato. Det verkar inte uppskattas av väljarna, säger Torbjörn Sjöström.

Även Moderaterna tappar 1 procentenhet i mätningen, medan Liberalerna och Kristdemokraterna ökar med 0,5 respektive 0,3 procentenheter. Både L och KD ligger emellertid kvar under riksdagsspärren med 3,3 respektive 3,6 procent.

SvD/Novus opinionsmätning i augusti

3 319 intervjuer genomförda mellan 1 och 20 augusti. Samtliga förändringar i mätningen ligger inom den statistiska felmarginalen. 

Socialdemokraterna 38,4 (+1,4)

Moderaterna 19,o (-1,0)

Sverigedemokraterna 17,3 (-1,6)

Vänsterpartiet 7,8 (+0,6)

Miljöpartiet 4,8 (+0,5)

Centerpartiet 4,6 (+0,1)

Kristdemokraterna 3,6 (+0,3)

Liberalerna 3,3 (+0,5)

Övriga partier 1,2 (-0,8)

Läs även: Blågul kollaps i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag