Ekot: Löfven kastar in handduken om regering

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 29 okt 2018 2018-10-29
E-post 393

SVERIGE Enligt Sveriges Radios Ekot har Stefan Löfven (S) gett upp försöken att bilda en S-ledd regering. Något han kommer att berätta för talmannen under måndagen.

Det saknas förutsättningar att bilda en S-ledd regering, enligt Ekots källor inom Alliansen.

– Socialdemokraterna har haft ett intresse att rycka loss Liberalerna och Centern från Alliansen, men enligt mina källor så håller de fast vid att Alliansen ska hålla ihop och att moderatledaren Ulf Kristersson är deras statsministerkandidat. Det innebär att Stefan Löfven inte har lyckats med sina försök att hitta ett underlag för att bilda regering. Det var väl inte heller väntat för det har sett väldigt mörkt ut, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Sju veckor efter valet är man alltså fortfarande långt ifrån att lösa regeringsfrågan. Enligt Fredrik Furtenbach kan det nu bli Centerpartiets Annie Lööf som får uppdraget att se över möjligheterna att bilda regering.

Hans källor säger att hennes parti samt Liberalerna tittar på två alternativ. Dels att Alliansen börjar samarbeta med Miljöpartiet som man har gjort i Stockholm.

– Spår två är att försöka ännu mer att förmå Socialdemokraterna att samarbeta med Alliansen. Centern och Liberalerna tycker att Socialdemokraterna och Moderaterna har talat lite för halvhjärtat och att man borde försöka mer, säger Furtenbach.

Läs även: SVT: ”Intervju med Åkesson får en annan vinkel än en med Lööf”

Stöd Nyheter Idags journalistik och få tillgång till alla artiklar genom att skaffa PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag