Ekotchefen om kritikstormen: ”Kanske borde jag ha uttryckt mig annorlunda”

Kanalchefen Olle Zachrison på SR Ekot. Foto: Anders Diamant / Pressbild Sveriges Radio
  • Måndag 13 jun 2016 2016-06-13
E-post 98

STOCKHOLM Under söndagen berättade Nyheter Idag om en kritikstorm mot SR Ekot i samband med att radiokanalen inte direktsända delar av en presskonferens. Nu berättar kanalchefen Olle Zachrison om beslutet i ett blogginlägg. ”Det handlar om att Ekot i det här fallet – precis som alltid – vill ta ett aktivt beslut innan vi publicerar namnet på en misstänkt mördare eller detaljer om brottsoffer”, skriver han.

När kanalchefen Olle Zachrison på Sveriges Radio Ekot under gårdagen twittrade om beslutet ”att inte direktsända ljudet från pk:n i sin helhet eftersom vi vill ha kontroll på vilka uppgifter vi publicerar” kom kritikstormen direkt. Flera användare anklagade Zachrison för censur och många andra tyckte beslutet var märkligt.

Även Nyheter Idag kom att berätta om reaktionerna i sociala medier under söndagen. När vi då försökte få en kommentar från Zachrison hade han inte tid att svara på frågor.

”Kanske borde jag ha uttryckt mig annorlunda”

Under måndagen publicerar Zachrison ett blogginlägg där han förklarar varför han tog beslutet att inte direktsända hela presskonferensen. Det handlade om att vara försiktig med uppgifter om namnet på den misstänkta gärningsmannen, ett publicistiskt beslut som inte alltid är helt självklart.

”Det handlar om att Ekot i det här fallet – precis som alltid – vill ta ett aktivt beslut innan vi publicerar namnet på en misstänkt mördare eller detaljer om brottsoffer. Senare igår kväll tog vi också beslutet att publicera namnet på den utpekade gärningsmannen, när det bekräftats av amerikanska polisen”, skriver han.

Han gör även en jämförelse med när Sveriges Radio direktsände Palme-rättegången. Då använde man en teknik för att livesända med en viss fördröjning för att kunna lägga på ett pip när namnet på den huvudmisstänkte nämndes.

Samtidigt är han även självkritisk till tweeten där ordet ”kontroll” användes. Han menar att det kanske skulle kunna gå att förklara beslutet på ett bättre sätt.

”Jag tror att ordet ’kontroll’ i den meningen kan missförstås och kanske borde jag ha uttryckt mig annorlunda och mer precist. Ekot kommer aldrig att försöka kontrollera eller inskränka ett fritt informationsflöde”, poängterar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag