Eksvärd: ”Det svenska folkets självförakt är förödande för integrationen”

Elaine Eksvärd i "Hur kan vi". Foto: Youtube
  • Tisdag 18 jun 2019 2019-06-18
E-post 989

SVERIGE I måndagens avsnitt av Navid Modiris podcast ”Hur kan vi” gästade författaren och föreläsaren Elaine Eksvärd. Med både svensk och utländsk bakgrund har hon sett båda sidor av den inte alltid så lyckade integrationen av invandrare i Sverige.
– Jag blir förbannad när man säger ”var inte så svensk” som slagord, berättar hon.

Samtalet kom in på ämnena invandring och integration där Elaine Eksvärd hade ett och annat att säga om hur det svenska samhället har skött de frågorna. Hon berättar att hon under sin uppväxt i Stockholmsförorten Bredäng blev retad av invandrare för att hon pratade svenska.

– Jag är en av de som blir förbannad när man säger n-ordet, för att jag är svart. Men jag blir också arg när man säger, som min pojkvän i London sade – ”I went to a white party” – en benämning för en tråkig fest. Och det blir jag arg för för jag är också vit, säger Elaine Eksvärd vars mamma var brasilian och pappa svensk.

– Jag blir förbannad när man säger blatte. Jag blir förbannad när man säger ”var inte så svensk” som slagord. Jag gillar inte det, det gör mig genuint upprörd.

Eksvärd fortsätter:

– Det ska inte vara okej att använda en nationalitet där man bor som ett slagord. Jag tycker inte det, säger hon.

– Det kan inte vara rasistiskt att man sjunger nationalsången. Det kan inte vara rasistiskt att berätta för någon hur man uttalar ett ord korrekt. Det är bara snällt.

Navid Modiri, själv född i Iran, flikar in att man förminskar invandrare om man av förment snällhet inte påpekar när de gör något på fel sätt.

– Att inte säga till någon att de uttalar ett ord fel skulle jag säga är rasistiskt. Det blir de låga förväntningarnas rasism, säger Modiri.

Läs också: Modiri vill ha yttrandefrihet 2.0: ”Människor är trötta på konformism”

Elaine Eksvärd instämmer:

– Det svenska folkets självförakt är förödande för integrationen. Jag tycker att man behöver sjunga nationalsången med stolthet och sträcka ut sina armar – ”kom och sjung med mig!”

Navid Modiri frågar om det går att skapa en sund och klok svensk nationalism.

– Ja, absolut. Jag älskar Sverige. Det finns inga premisser att man hatar andra länder i det, svarar Elaine Eksvärd och fortsätter på spåret att känna stolthet för sitt land.

– Jag tror att vi behöver ta tillbaka ordet svensk och nationalsången och sjunga den med kärlek och inget förakt. Jag kommer ihåg i Bredäng att jag inte fick sjunga nationalsången för det är rasistiskt, bestämde sig några lärare för. Vad är det för jävla ängslighet? Sluta!

Hon har också ett budskap till andra svenskar:

– Jag förstår verkligen varför svenskar liksom kroknar och hamnar i moment 22 när någon säger ”var inte så svensk”. Du får sträcka på dig och säga att det inte är okej att säga så.

Ta del av hela samtalet här nedan:

Läs även: Heberlein: Snällhet är en usel politisk strategi

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag