El-Haj vägrar svara på frågor om Hamas – sågas av M

Jamal El-Haj. Bild: Riksdagen
  • Torsdag 16 nov 2023 2023-11-16
E-post 0

Den kontroversielle riksdagsledamoten Jamal El-Haj vägrade kommentera Hamas när TV4 Nyheterna försökte intervjua honom i riksdagen. Först i en senare kommentar från Socialdemokraternas presstjänst tog El-Haj ”starkt avstånd från Hamas”, och Moderaternas partisekreterare Karin Enström är kritisk.

– Det är anmärkningsvärt att en person som sägs ha kämpat hela sitt politiska liv mot Hamas inte kan svara rakt på en fråga om vad han anser, säger hon till TV 4.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj förärades en egen debatt mellan statsminister Ulf Kristersson och oppositionsledare Magdalena Andersson i riksdagen på onsdagen, en debatt under vilken Andersson med gråten i halsen råkade kalla sin partikollega ”Jamal Hamas”.

På torsdagen försökte TV4 Nyheterna intervjua El-Haj i riksdagen, men El-Haj vägrade svara på kanalens frågor om vad han tycker om Hamas.

– Jag vill inte kommentera det tack, svarade El-Haj, som emellertid lovade att svara på frågor ”efter domstolen”, det vill säga när hans polisanmälan mot riksdagskollegan Fredrik Kärrholm har avgjorts i rätten.

Efter att TV4 Nyheterna publicerat inslaget med El-Haj från riksdagen får de ett mejl från Socialdemokraternas presstjänst med en kommentar från El-Haj.

”Då en rättsprocess pågår kommer jag i nuläget tacka nej till alla typer av intervjuer. Men jag vill ändå göra tydligt: Den som kallar mig terrorist eller terroristromantiker ljuger. Jag tar starkt avstånd från Hamas”, löd kommentaren.

Det imponerar inte på Moderaterna, vars partisekreterare Karin Enström sågar El-Hajs svar till TV 4.

– Det är anmärkningsvärt att en person som sägs ha kämpat hela sitt politiska liv mot Hamas inte kan svara rakt på en fråga om vad han anser. Och att det dröjt ända till i dag att ge en skriftlig kommentar, säger Karin Enström till kanalen.

Att El-Haj inte vill förklara sig på grund av den pågående rättstvisten mot Kärrholm är en förklaring Enström inte köper.

– Det faktum att man gjort en polisanmälan förhindrar inte att, i det här fallet, ta avstånd från en terrororganisation, menar Enström, som även säger att Moderaterna förväntar sig en förklaring från Magdalena Andersson.

– Tystnaden hos Magdalena Andersson visar en brist på ledarskap. Hon är skyldig sina väljare en förklaring på hur hon hanterat frågan, säger hon.

Läs även: ”Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker?”

Läs även: Medier mörkar ”Jamal Hamas”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag