Elever på vänsterskola kräver att bli varnade för heterosexuell kärlek

Inte tillräckligt normkritiskt? Elever på Globala gymnasiet i Stockholm vill bli varnade för "skildringar av heterosexuell kärlek". Foto: Patrick
  • Söndag 1 Nov 2015 2015-11-01
E-post 1549

STOCKHOLM Elever på Globala Gymnasiet på Södermalm i Stockholm kräver att bli varnade för ”obehagliga inslag” i undervisningen. Ett exempel på något som väcker obehag hos de ”normkritiska” eleverna är kärlek mellan vita heterosexuella människor.

Branschtidningen Lärarnas Nyheter uppmärksammar i en artikel att en grupp elever på Globala Gymnasiet kräver att skolan tillhandahåller så kallade ”triggervarningar”. Begreppet ”triggervarning” används framförallt av feminister och syftar på budskap eller innehåll som kan orsaka ”stressreaktioner eller destruktivt beteende” hos feminister.

Bland annat vill eleverna i förväg varnas för inslag i undervisningen som är våldsamt, exempelvis en våldtäktsscen i en film, eller inslag som kan uppfattas rasistiskt. Men eleverna vill även på förhand varnas för sådant som inte är tillräckligt ”normkritiskt” eller ”genusmedvetet”.

– Det kan också vara skildringar av heterosexuell kärlek mellan vita personer som upplevs som normförstärkande, säger Pernilla Ericols, rektor på Globala gymnasiet.

Enligt Ericols är det ibland svårt för lärarna på Globala Gymnasiet att bedriva undervisning eftersom en del av eleverna motsätter sig den fakta som lärs ut. I synnerhet tycks det gälla de naturvetenskapliga ämnena.

– Det har hänt att elever inte velat ta del av teorier som lyfter fram biologiska förklaringar till mänskligt beteende snarare än sociala, säger hon.

Globala Gymnasiet har gjort sig känd som en skola med en stor andel vänsterideologiskt orienterade elever. I det senaste skolvalet fick såväl Miljöpartiet som Feministiskt Initiativ över 30 procent av rösterna vardera.

Om hela svenska folket hade röstat som eleverna på Globala Gymnasiet gjorde förra hösten hade vare sig Sverigedemokraterna eller något borgerligt parti suttit i riksdagen. Istället hade FI och MP kunnat utmana varandra om att bilda en feministisk koalitionsregering tillsammans med Vänsterpartiet.

Globala Gymnasiet har än så länge inte bestämt sig för om de ska gå elevernas krav tillmötes och erbjuda ”triggervarningar” för obehagliga inslag av rasism, heterosexualitet eller naturvetenskap i undervisningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag