Eliasson drar Springare i öronen: ”Han ska vara utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet”

Inte riktigt fridens liljor från Dan Eliasson. Foto: Pressbild Lars Hedelin samt faksimil Facebook
  • Måndag 6 feb 2017 2017-02-06
E-post 4133

STOCKHOLM Nu får brottsutredaren Peter Springare en reprimand genom medier från rikspolischef Dan Eliasson. Det står klart när Eliasson intervjuades av Sveriges Radio P4 Extra under måndagen. – Han ska, naturligtvis, när han agerar som yrkesman, vara utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet, säger Eliasson om Peter Springares Facebookstatus.

Polisstationen i Örebro kärleksbombas med blombuketter efter att polisens brottsutredare Peter Springare publicerat en Facebookstatus som fick extremt stor spridning i sociala medier. Han berättar att nästan uteslutande samtliga av alla misstänkta gärningsmän är invandrare, företrädelsevis från mellanöstern och norra Afrika. Inlägget har väckt stor debatt och många människor har uttryckt sin uppskattning gentemot Springare.

Samtidigt har Springare anmälts till åklagare som nu ska utreda om Springare har begått något brott i och med att han berättade om gärningsmännens bakgrund.

När Sveriges Radio P4 Extra talar med rikspolischef Dan Eliasson på måndagen var Springares Facebookuppdatering ett av ämnena som kom på tal. Eliasson förklarar att Springare ska vara ”utomordentligt försiktig” när han belyser frågor om etnicitet.

– Han ska naturligtvis, när han agerar som yrkesman, vara utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet. Det han gör på sin fritid, om han vill föra samtal om de problem som finns med kriminalitet bland invandrade människor, ja men då har han yttrandefrihet som alla andra.

– Jag känner Peter, det är en väldigt bra person. Jag tror han har lärt sig mycket av den diskussion som varit i helgen.

Sedan frågar Sveriges Radio om det någon sanning i det Springare säger, alltså att en majoritet av grova våldsbrott begås av utrikes födda. Här ger inte Eliasson något rakt svar på hur det egentligen ligger till med den saken.

– Det varierar naturligtvis över landet. Det här är den verklighet han möter, den får man känna respekt för.

Läs också: Förbud att fotografera 60-talet blombuketter som skickats till Peter Springare

Eliasson säger även att man måste känna respekt för den verklighet som poliser ”känner”, men trots det ska poliser vara försiktiga med att berätta om verkligheten.

– Jag tycker inte det behöver spä på otydligheter. Våra anställda jobbar i svåra miljöer och ser en vardag som de flesta av oss inte ser. Man måste känna respekt för de bilder, den verklighet dom känner. Sen måste man vara försiktig när man uttrycker sig som yrkesmänniska.

– Vi som statstjänstemän och vi som poliser, vi ska vara väldigt försiktiga att använda etnicitet om det inte är absolut nödvändigt för att lösa vårt uppdrag, poängterar Eliasson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag