Eliassons löfte: Nu vänder det för svensk polis – Fler brott ska klaras upp

Dan Eliasson. Foto: svtplay.se
  • Torsdag 12 jan 2017 2017-01-12
E-post 758

STOCKHOLM Nu vänder det för svensk polis. Fler brott ska klaras upp och trenden har redan synts för november och december, om man bortser från bedrägerier. Det menar rikspolischef Dan Eliasson när han intervjuades av SVT Aktuellt på torsdagskvällen.

I ett teveinslag i SVT Aktuellt får tittarna veta att allt färre brott klaras upp och leder till åtal. Från år 2015 till 2016 minskade mängden ärenden till åklagare med tio procent. Situationen är så allvarlig att det öppet har spekulerats om rikspolischef Dan Eliassons avgång.

Att färre brott har kunnat klaras upp beror bland annat på migrationen, säger Eliasson till Aktuellt.

– Det var ganska förväntat. När vi satt här, du och jag, för två år sedan när jag blev utnämnd så sa jag att 2015 och 2016 skulle bli stökiga år för svensk polis. Det har vi sett, det har kommit flyktingströmmar och en gängkriminalitet som utvecklats och det har påverkat oss negativt när det gäller utredningar.

Om man får tro Eliasson kommer nu en vändning inom svensk polis. De närmaste månaderna kommer fler brott klaras upp än tidigare och det finns redan tecken på en positiv utveckling, påstår han.

– Samtidigt om vi tittar på siffrorna för november och december finns det tecken på, om vi tar bort bedrägerierna, att det börjar skönjas en bättre utveckling.

Han fick även en fråga om han kommer ta konsekvenserna och avgå om han inte lyckas de närmaste månaderna. Men några sådana planer hade han inte, utan då kommer ännu fler åtgärder sättas in, lovade Dan Eliasson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag