Elkrisen: 450 år gammalt pappersbruk kan tvingas stänga

Foto: Faksimil SVT Play
  • Tisdag 11 jan 2022 2022-01-11
E-post 322

KLIPPAN Det är inte bara privatpersoner som måste hämta andan över Sveriges rekordhöga elpriser. Även företag drabbas av de skyhöga summorna. Däribland Klippans pappersbruk i nordvästra Skåne som kan tvingas stänga efter uppemot 450 år i drift, rapporterar Dagens Nyheter. – Det är vinna eller försvinna som gäller. Det är så illa, på den nivån, säger vd:n Jan Mauritzson till tidningen.

Under hösten tvingades bruket varsla 24 anställda, vilket motsvarade en dryg fjärdedel av arbetslaget. Anledningen till varslingen var de stigande gas- och elpriserna. Därefter har energipriserna nått nya toppnivåer.

– Vi har normalt två pappersmaskiner som går dygnet runt. För att få ned kostnaderna var vi tvungna att ställa den ena maskinen och i princip låta hela det arbetslaget gå, säger Jan Mauritzon.

– Eftersom vi använder både el och gas blir det dubbel effekt för oss, tillägger han.

Läs även: Rekordrabatter till Facebook och Amazon för elslukande datacenter

Den höga energikostnaden hade en stor negativ påverkan på resultatet för 2021. Dessutom har råvarupriset på pappersmassa stigit. Några siffror har ännu inte offentliggjorts, men enligt Mauritzson rör det sig om ”en rejäl förlust”.

60 anställda återstår nu på bruket. På frågan hur uthålliga företaget är finansiellt svarar Mauritzson:

– Det vågar jag inte säga. Det här svider, men vi gör allt som står i vår makt. Det är vinna eller försvinna som gäller.

Sedan år 1573 har pappersbruket i Klippan varit i produktion och det är bruket som har gett kommunen dess namn – inte tvärtom. Pappersbruket är inte bara Sveriges äldsta utan också hela Nordens.

Läs även: Pågens VD om elkrisen: ”Varför inte bygga ut kärnkraften i stället?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag