Elpriset stiger trots återstart av Ringhals 4

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Måndag 4 dec 2023 2023-12-04
E-post 0

På söndag kväll återstartade reaktorn Ringhals 4 efter att ha legat nere sedan onsdagen på grund av en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer. Trots det har elpriset fortsatt att stiga på måndagen och tisdagen.

På måndagen kostar elen i snitt 1,7 kronor per kilowattimme i samtliga elområden. På tisdagen blir det ännu värre, då snittpriset stiger till 1,8 kronor per kilowattimme i hela landet, med en pristopp mellan klockan 8 och 9 på morgonen då elen kostar elen nästan 4 kronor per kilowattimme i samtliga elområden.

Anledningen till det höga elpriserna är att kylan biter sig fast medan vinden avtagit. På måndagen bidrar vindkraften med endast 4 procent av den totala energiproduktionen.

Dagens Nyheter uppger att Svenska Kraftnät kontrakterat oljekraftverket i Karlshamn och kraftvärmeverket i Rya för att säkra beredskapen i elsystemet ifall elbristen förvärras.

Läs även: Ringhals 4 återstartar elpriset väntas sjunka

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag