Elva frias från koranupplopp i Rinkeby – siktade inte på polisen med stenar

Foto: Patrik Svedberg
  • Söndag 25 dec 2022 2022-12-25
E-post 396

Elva personer frias från våldsamt upplopp i samband med Rasmus Paludans besök i Rinkeby under påskhelgen. Enligt tingsrätten är det inte bevisat att de misstänkta siktade mot polis och polisfordon när de kastade sten, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var den 15 april i år som det utbröt upplopp med stenkastning på Rinkeby torg när den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan brände en koran på platsen.

Läs även: Rinkebymammans skryt: ”Han kastar sten och är jätteduktig min son”

Polisen grep sju personer på plats och identifierade ytterligare 13 personer senare. I slutet av maj dömdes en person till 10 månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Men trots filmer som visar hur de elva personer som nu åtalas kastar sten så frias samtliga. Anledningen är att tingsrätten inte anser det bevisat att de stenar som kastades riktades mot polis eller polisfordon.

I ett par av fallen menar tingrätten att de stenar som kastades var för små för att motivera en fällande dom. Tingsrätten skriver att de ”fått intryck av att det inte verkar vara fråga om större stenar än att de ryms i en hand och enkelt bara kan kastats iväg”.

Tingsrätten menar även att de åtalade inte ”gått till förenat våld mot person eller egendom”. Inga poliser eller polisfordon skadades heller vid upploppet i Rinkeby.

De åtalade förnekar våldsamt upplopp, och säger att de råkade hamna på platsen, där de blev upprörda av att uppgiften att Rasmus Paludan skulle bränna en koran. De uppger att de kastade sten för att störa Rasmus Paludan och att de inte hade för avsikt att angripa polisen.

En av de åtalade, en 16-årig pojke, döms emellertid för våldsamt motstånd då han försökt slita sig loss från en polis som grep honom efter att han kastat sten mot Paludan.

Läs även: Åklagare: ”Om mamma är med och kastar sten – vad lär sig barnen?”

Läs även: 183 poliser skadade i upploppen: ”Tur att ingen har dött”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag