En av de häktade för terrordådet i Åbo är ett marockanskt gatubarn som tidigare bott i Sverige

  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post 2041

FINLAND En av dem som idag häktades för förra veckans terrordåd i Åbo i Finland är ett marockanskt så kallat gatubarn som tidigare bott flera år i Sverige. Det skriver Helsingin Sanomat.

Den häktade terroristen heter Ilyas Berrouh och kom till Sverige som så kallat gatubarn 2013. Han påstod sig då vara 14 år gammal. Berrouh sökte uppehållstillstånd två gånger samma år, men fick avslag båda gångerna. Året därpå försökte han få uppehållstillstånd igen, denna gång under en förfalskad identitet, och fick återigen nej.

I juli 2015 slog Migrationsdomstolen i Stockholm fast att marockanen inte skulle få uppehållstillstånd och han beordrades att lämna landet. I oktober 2015 överlämnades ärendet till gränspolisen för verkställighet. Under tiden Berrouh försökte få uppehållstillstånd i Sverige bodde han på olika HVB-hem för flyktingbarn, bland annat i Västerbotten och i Småland.

Men den unge araben utvisades aldrig från Sverige. Istället tog han sig någonstans under flyktingkrisen vidare till Finland där han i juli 2016 dömdes av tingsrätten i Åbo till fem månaders villkorligt fängelsestraff för ett sexbrott. Enligt Helsingin Sanomat ska den då 17-årige marockanen ha dömts för att ha sexutnyttjat en handikappad kvinna. Han stannade därefter kvar i Finland.

Fyra häktade

Fyra män häktades under tisdagen. Den huvudmisstänkte 18-årige Abderrahman Mechkah, som erkänt dådet, är på sannolika skäl häktad misstänkt för två ”mord begångna i terroristiskt syfte” och åtta ”försök till mord begångna i terroristiskt syfte”, enligt ett mejl från domstolen till Nyheter Idag.

Utöver honom är en annan 18-åring, Mohamed Bakier, häktad på sannolika skäl misstänkt för samma brott.

Utöver de två är 18-årige Ilyas Berrouh och 28-årige Abdederrazak Essarioul häktade skäligen misstänkta för samma brott som de två som är på sannolika skäl misstänkta för terrordådet.

En femte man som gripits för dådet, 24-årige Mouad El Fatoyhy, släpptes på fri fot. Enligt Helsingin Sanomat har även El Fatoyhy försökt få uppehållstillstånd i Sverige.

Rättelse: Abdederrazak Essarioul är 28 år gammal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag