En av de värsta skogsbränderna i modern tid

  • Tisdag 5 aug 2014 2014-08-05
E-post 0

SALA Skogsbranden i Västmanland, som började i Sala och som fortfarande rasar för fullt, är en av de värsta i landet i modern tid. Sammanlagt har nu 1000 personer evakuerats och ännu är branden inte under kontroll.

Räddningstjänsten gick under måndagskvällen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten och uppmanade boende i Västervåla, Ängelsberg, och boende längs väg 256 till Hönsjöfors att omedelbart lämna sina hem och bege sig till kriscenter i Västerfänebo eller Fagersta kommunhus. Tidigare under dagen fick boende i Gammelby lämna sina hem med kort varsel. Väg 256 stängdes senare av för all trafik.

Största branden i modern tid

Det torra, varma vädret är det sämsta tänkbara för släckningsarbetet, säger räddningstjänsten. Endast på nätterna har det varit så pass fuktigt att man kunnat hantera branden.

Skogsbranden har nu spridit sig över uppemot 10 000 hektar, att jämföra med den stora skogsbranden på Gotland 1992, då 1000 hektar brann upp. Under den uppmärksammade branden i Tyresta söder om Stockholm 1999 brann 450 hektar upp.

– Ur det perspektivet borde det här vara den största skogsbranden i modern tid, säger Fredrik Eriksson på Mälardalens räddningsförbund till SVT.

Dödsoffer

Skogsbranden har nu också krävt dödsoffer. Polisen i Västmanland meddelar att man strax efter midnatt fick larm om en avliden person som anträffats strax norr om Stabäck. Kroppen var svårt bränd och en plånbok som låg i anslutning till kroppen visade att den avlidne troligen var en man som tidigare anmälts försvunnen av anhöriga. Kroppen är nu omhändertagen och förd till Rättsmedicin i Uppsala.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag