”Enligt vissa är det kvinnofientligt med tevespel för män”

Youtubekändisen "Arga Blatten" har åsikter om det mesta. Foto: Privat
  • Torsdag 30 okt 2014 2014-10-30
E-post 283

LEDARE Debatten om tevespel och gamergate fortsätter i Sverige och Nyheter Idag har gett youtubekändisen ”En Arg Blatte Talar” ett eget konto på Nyheter Idag för att publicera ledartexter och opinionsmaterial. Här vänder han sig mot vad han kallar ”genusgnäll”.

Sexism i sin definition är att behandla någon sämre på grund av deras kön. Att bli negativt särbehandlad, att gå miste om ett jobb för att du är kvinna eller man, eller gå miste om ett erkännande på din arbetsplats, att inte få dina problem tagna på allvar just för att du råkade födas med ett visst kön.

Sexism är ett allvarligt problem. Men om vi flummar ut på definitionen av ”sexism” så hårt tills gränserna suddas ut och man helt plötsligt drar linjen vid: ”Det här TV-spelet har en lättklädd tjej i huvudrollen och det passar inte min personliga smak för att jag är en heterosexuell kvinna, så därför är det sexism”, ja då blir det bara löjligt. Då urvattnar det självaste begreppet som är ”sexism”.

Vissa feminister resonerar som så att ifall en kvinnlig karaktär är för sexig så är det sexism, för då är den karaktären ett objekt som är till för männens njutning. Dom har alltså samma resonemang mot TV-spel som vissa feminister har mot porr. Idén om att ifall målgruppen är män, eller ifall män kan finna någon slags njutning i det, så är det automatiskt fientligt mot kvinnor.

Men jag förstår inte varför något skulle vara kvinnoförnedrande bara för att det riktar sig mot en viss målgrupp? Twilight-filmerna är (i min åsikt) usla romantiska drama-filmer där Edward, Jacob och Bella existerar endast åt njutningen för tonårstjejer som vill bli lovade en dröm av evig kärlek, så som är syftet med alla romantiska komedier. Jag tycker inte att detta är förnedrande mot män, bara för att målgruppen är kvinnor.

Ett konstverk är inte automatiskt förnedrande bara för att det inte riktar sig till alla. Man kan inte göra alla nöjda och man ska inte behöva göra det heller. Att påstå att något skulle vara kvinnoförnedrande för att det riktar sig åt män är i stort sett att påstå att det är kvinnoförnedrande att ha preferenser och fantasier. Med detta sagt, så hade det självklart behövts mer spel som vädjar till kvinnliga fantasier!

Men dessa spelkaraktärer är inte mer ”objekt” än vad dom manliga skådespelarna i romantiska komedier är, och ifall utgångspunkten för objektifiering ska vara: ”Att personen existerar för att tjäna ett syfte åt någon annan” så finns det fruktansvärt många saker som räknas som objektifiering. Att jobba som psykolog eller arbeta på ett lager är precis lika mycket objektifiering. Skillnaden är att du använder din hjärna eller dina armar, istället för dina bröst. Så kan vi vara öppna med vad det här handlar om? Det handlar om sexualisering. Inte sexism. Ni gillar inte att man använder sex för att sälja. Säg det då. Säg inte att det har något att göra med dålig kvinnosyn.

Det är sant att spelbranschen är enformig när det kommer till handling och karaktärer. Men kalla det då för vad det är: Den är enformig. Den är inte sexistisk. Spelbranschen utgörs inte av spel där man styr en kvinna som måste springa runt och laga smörgåsar åt män. Ett spel blir inte automatiskt sexistiskt bara för att det innehåller en lättklädd protagonist, eller lättklädda kvinnor överlag. Det kanske må vara översexualiserat, men även där ser jag inte hur det skulle falla under definitionen av sexism.

Vissa påstår att det är sexism då det främjar en syn på kvinnor som objekt som bara finns till för männen, och att detta späder på den existerande synen i samhället på kvinnor som sekundära varelser. Men om man ser halvnakna kvinnor som mindre värda och någon slags ägodel, just för att dom är halvnakna, så är det ett problem med dig och din personliga moral. Inte något slags undermedvetet budskap i spelet. Jag ser inget sådant budskap när jag spelar spel, så uppenbarligen är det inte ett objektivt faktum att ett sådant budskap existerar. Det ligger helt enkelt i betraktarens öga. Sexism ska inte vara så fruktansvärt subjektivt att man måste flumma fram det för att det ska kunna existera.

Med allt detta sagt: Jag är inte emot införandet av mer variation i spelbranschen. Jag har inget emot spel där kvinnor är lika påklädda som nunnor, så länge spelet är välgjort i sin handling och gameplay. Det behövs spel med mer substans överlag. Men jag tror vi kan klara oss utan felbenämningar på problemet och genusgnäll. Det största problemet i spelbranschen är att människor inte vågar ta kreativa risker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag