Enorma brister i svensk it-säkerhet – Tusentals system hos myndigheter och kommuner utsatta

Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 21 nov 2017 2017-11-21
E-post 170

SVERIGE Många it-system hos kommuner, myndigheter och företag har enorma säkerhetsbrister. Över 1000 system kan kapas utan att ens ett lösenord krävs och möjligheten för aktörer att orsaka sabotage hos viktiga samhällsfunktioner i Sverige är omfattande.

Svenska myndigheter, kommuner och företag har enorma brister gällande it-säkerheten för sårbara system. System som används för att styra avlopp, fjärrvärme och brandlarm kan väldigt lätt kapas och saboteras, uppger Sveriges Radio.

Det finns över 1000 fall av viktiga system där det inte ens krävs lösenord för att få åtkomst till kontrollcentraler för it-systemen. Dessa gäller viktiga instanser i samhället som infrastruktur och fastigheter.

Skulle någon aktör ha som intresse att sabotera infrastruktur och viktiga samhällsfunktioner runt om i Sverige skulle det inte vara särskilt svårt. Mänga svenska industrisystem är väldigt sårbara och säkerhetsbristerna kan uppstå av en rad olika anledningar. Brister kan uppstå när elektriker installerar saker på ett osäkert sätt.

Allvarliga brister har hittats vid tankstationer för fordonsgas i Aga, vattenpumpar i avloppssystemet i Älvdalen, på Öckerö och i Falkenberg, ett brandlarmssystem i Sollentuna, kommunikationstjänster på Göteborg-Landvetter och Malmö airport flygplats samt ett vattenreningsverk i Eksjö.

Även hos Tullverket har det hittats tekniska bevakningssystem med säkerhetsbrister. Vad exakt det är för system som har dessa säkerhetsbrister är däremot sekretessbelagt.

Enligt it-säkerhetsexperten Robert Malmgren kan konsekvenserna av den bristande säkerheten bli omfattande.

– Man kan förstöra systemet eller det som styrs av systemet. I många av de här fallen är det styrsystem som är kopplade till en fysisk sak. Beroende på vad den kör kan du förstöra de sakerna. Du kan förstöra motorn genom att övervarva den, du kan stänga av smörjningen till pumpen och då kan den kärva eller gå sönder, säger Robert Malmgren, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag