Ensamkommande flickor får bo hos sina vuxna män: ”Ingen aning om hur många fall det rör sig om”

Foto: Flickr
  • Fredag 13 jul 2018 2018-07-13
E-post 448

SVERIGE Nära en fjärdedel av de ensamkommande barn som kommer till Sverige nuförtiden är flickor. En del av dem är gifta och placeras i hem med sina vuxna makar, men myndigheterna har ingen koll på hur många de är.

Flickor blir en allt större andel av de asylsökande barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Ofta placeras de i så kallade nätverksfamiljer där de känner familjehemsföräldrarna. I vissa fall innebär det att de hamnar i samma hem som sina vuxna män, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi har en massa ärenden där det till och med framkommer att familjehemsmamman som är faster också är svärmor och flickan blir gravid, säger Juno Blom, samordnare vid det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Hon menar att vi inte vet hur många flickor som kommer hit som är gifta, eftersom Migrationsverket och kommunernas socialtjänst inte gör tillräckligt för att ta reda på det. De fall vi känner till är när barnet eller hennes vuxne man har berättat om det själva.

– Vi ställer inga frågor på rutin, vi har egentligen ingen aning om hur många fall det kan röra sig om i Sverige. Och vi har inte gjort det jag tycker att vi anser att vi måste göra för att försäkra oss om att liknande saker inte sker, säger Juno Blom.

Många familjer inte integrerade

Petra Rinman, enhetschef på Socialstyrelsens Kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga, delar oron för att barnäktenskapen inte upptäcks.

– Vi såg redan våren 2017 att det fanns en hel del problem med när barn placeras i nätverksfamiljer, utifrån att många av familjerna inte själva var integrerade i det svenska samhället. Det har gjort att vi nu har tagit initiativ till att starta upp ett arbete för hur vi kan stödja socialtjänsten i deras viktiga arbete med att placera barn i nätverksfamiljer, säger hon.

Sekretesslagen innebär dock att socialtjänsten inte får informera exempelvis Migrationsverket om man upptäcker att ett ensamkommande barn i själva verket är gift, skriver Sveriges Radio.

Läs även: Rapport: Tvååriga flickor tvingas bära hijab i Nyköping

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag