Erdogan kräver att Sverige stoppar PKK-demonstrationer

Bild: Pressbild Moderaterna/President.gov.ua/CC BY 4.0
  • Måndag 26 jun 2023 2023-06-26
E-post

Sverige måste stoppa demonstrationer till stöd för PKK om landet ska släppas in i Nato av Turkiet. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett telefonsamtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på söndagen enligt Reuters.

Erdogan ska ha sagt till Stoltenberg att Turkiet har en ”konstruktiv attityd” till Sveriges Nato-ansökan, men att Sveriges förändringar i terrorlagstiftningen för att möta Turkiets krav är ”meningslösa” så länge PKK-anhängare fortfarande tillåts demonstrera i Sverige.

De nya turkiska kraven på att förbjuda PKK-demonstrationer skulle innebära att Sverige genomförde genomgripande förändringar i grundlagen och inskränkte medborgerliga fri- och rättigheter.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare gett Erdogan rätt i påståendet att PKK finansierar terrorverksamhet mot Turkiet från Sverige.

– PKK:s aktiviteter på vårt territorium är omfattande. Det pågår ett omfattande arbete att samla in pengar och finansiera terrorverksamhet som är riktad mot en annan stat – Turkiet, sade Billström till Dagens Nyheter i slutet av april.

Statsminister Ulf Kristersson menar å sin sida att Sverige levt upp till sin del av avtalet med Turkiet.

– Vi har gjort vår del av avtalet och nu tycker vi att det är dags för Turkiet att fatta beslut så att Sverige kan bli medlemmar i Nato till det stora Vilniusmötet i juli, sade Kristersson på en pressträff i slutet av maj.

Läs även: Kristersson sågas efter gratulationer till Erdogan: ”En svensk kryper”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag