Erdogan på plats när supermoské invigdes i Tyskland – en av de största i Europa

Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 1 okt 2018 2018-10-01
E-post 553

TYSKLAND I den tyska staden Köln öppnar nu en av de största moskéerna i Europa. Den tyska lokalbefolkningen har protesterat mot bygget men regeringen har kört på med byggplanerna.

En av Europas största moskéer invigdes i den tyska staden Köln under lördagen. Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan var med på plats och invigde personligen den nya moskéen som han kallar för en symbol för fred uppger BBC.

Erdogan passade även på att tacka den tyska regeringen för att de lät moskéen byggas trots omfattande protester från lokalbefolkningen.

Tyskland har en turkisk befolkning på tre miljoner människor och den tyska polisen hade ett stort säkerhetspådrag för att skydda Erdogan under besöket.

LÄS ÄVEN: Tysk kyrka invigs efter renovering – som moské

LÄS ÄVEN: Ny studie visar: omkring 3 miljoner turkar i Tyskland känner större samhörighet med Turkiet än med Tyskland

Den nya moskéen har byggts och ägs av DITIB (Turkisk-islamiska unionen för religiösa angelägenheter), Tysklands största muslimska organisation som driver 900 moskéer i Tyskland och har runt 800 000 medlemmar i landet. DITIB har nära kopplingar till den turkiska staten.

Den turkiska presidenten passade även på att anklaga den tyska staten för att skydda terrorister som Turkiet anser vara medskyldiga till den misslyckade militärkuppen som ägde rum i Turkiet under 2016.

LÄS ÄVEN: Pågående militärkupp i Turkiet – Massiv militär mobilisering

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag